НАЧАЛО » технологии

Технологиите и научните открития през 2013 г.

fb
3E news
fb
27-12-2013 07:38:00
fb

 

Редица значими научни и технологични събития се случиха през 2013 г., включително откриването на многобройни подобни на Земята планети, отглеждането в лабораторни условия на различни човешки органи, както и експанзията в използването и възможностите на технологии като 3D принтирането и автономните автомобили, припомня в обзор Dir.bg.

8,8 милиарда подобни на Земята планети в Млечния път

Благодарение на получена от телескопа "Кеплер" на НАСА информация учените стигнаха до извода, че само в Млечния път съществуват 8,8 милиарда планети, които са подобни на Земята по размер, маса и температура на повърхността.

Учени ”отгледаха” човешки органи в лабораторни условия

Група японски изследователи получиха миниатюрен черен дроб от човешки стволови клетки, който потвърди своята работоспособност, след като бе присаден в организма на опитна мишка.

За пръв път в лабораторна среда бяха отгледани и миниатюрни човешки мозъци.
Учени в Испания пък оповестиха, че са близо до отглеждането на човешки сърца за трансплантации.

Атака на извитите екрани

В началото на годината Samsung и LG представиха първите OLED телевизори с извити и супер тънки екрани. По-късно се появиха и първите смартфони с извити дисплеи, отново дело на южнокорейските компании.

3D принтирането - тук и сега


Независимо дали става дума за възпроизвеждане на тялото на любим човек, производство на автомобил или създаване на копие на произведение на изкуството, 3D принтирането става достъпно за широката публика.

През 2013 се появи първото огнестрелно оръжие, създадено с помощта на 3D принтер, a архитекти се готвят да "принтират" цели сгради.

Автономните автомобили са реалност

Да накараш колата си да се паркира сама или пък да четеш вестника си, докато си на волана - тези мечти биха могли скоро да се сбъднат.

Редица автомобилни производители разработват автономни коли, а сред тях са компании като Toyota, Nissan, Mercedes и Tesla.

Интернет гигантът Google също заяви намерението си да произвежда собствени автомобили, които да се движат без шофьор.

Компютрите вече стават за носене

Умните часовници набраха сериозна скорост през 2013. На пазара вече има редица добри предложения като Pebble, Samsung Galaxy Gear и Sony Smartwatch 2, а според слуховете и Apple подготвя свой iWatch.

Другата носима електроника, която бе сред най-обсъжданите технологии през годината, са очилата с добавена реалност. Google Glass все още не са пуснати в широка употреба, но успяха да привлекат голямо внимание, а освен Google "умни" очила разработват Microsoft и Samsung.
технологии
наука
По статията работи:

Галина Александрова