"Тесла роудстър" паркира в София

Уникалният електромобил накара министър Цветков да обещае преференции за еко колите

 

Преминаването през София на два електромобила  "Тесла Роудстър" накара министърът на транспорта Александър Цветков да разкрие, че ръководеното от него ведомство  обмисля стимули за покупката на екологични коли. По думите на Цветков вече се работи по анализ, който да покаже въздействието на автомобилния парк върху околната среда.

Идеята

"На база на резултатите от него ще обмислим серия от мерки, които да стимулират производството, покупката и употребата на екологични коли като тези на електричество", каза в неделя Цветков. Той уточни, че стимулите могат да включват данъчни облекчения, възможности за безплатно паркиране в центровете на големите градове и т.н. За съжаление министърът не посочи кога можем да очакваме пакета от мерки, целящ да вкара повече екологични модели в българския автопарк, като спомена единствено, че то ще са част от правителствената програма 2020.

Пътуването

В неделния следобед Александър Цветков беше сред посрещачите на "RWE Тесла тур". Експедицията свързва две от културните столици на Европа през тази година – Есен (Германия) и Истанбул(Турция), като маршрутът преминава и през третата – Печ(Унгария). Зад волана на двата електромобила "Тесла роудстър",които се сменят и единия се вози на специално ремарке, са студентите Джуале Меркан и Александер Винандс. Двамата ще изминат  около 4000 километра, като целта е да демонстрират, че използването на електромобили в ежедневието вече е възможно. Пътуването ще продължи общо 13 дни, като началото беше поставено на 16 септември, а финалът се очаква на 28 септември.

 

Автомобилът

Електрическият  роудстър на малката калифорнийска  компания "Тесла Мотърс" е създаден на базата на "Лотус Елис" и дебютира на пазара през 2008 година. Електромоторът на колата дава мощност от 292 к.с. и максимален въртящ моментот 380 Нм. Заради батериите "Тесла Роудстър" е с над 300 кг. по тежък от бензиновия си аналог "Лотус Елис" (1130 срещу 800 кг.), но това не му пречи, да се движи със 100 км/ч четири секунди след старта. Максималната скорост на електромобила е 208 км/ч. Голямото предимство на е "Тесла роудстър" пред останалите електромобили е, че акумулаторът се зарежда напълно за три часа и половина, като след това гарантира изминаването на цели 340 километра(при средно 150 при другите модели на ток). Недостатъкът на спортния автомобил на ток е неговата цена – около 100 000 евро за страните от Западна Европа. За сравнение най-скъпата модификация на донора "Лотус Елиз" се продава за 54 000 евро.

Впечатления и проблеми

Освен в ролята на посрещач министърът на транспорта Александър Цветков имаше удоволствието и да се повози на "Тесла Роудстър". "Впечатляваща кола, невероятно ускорение, при пълна тишина, момчето, което го кара, каза, че се ускорява по-бързо от Порше. Иначе вътре се чувстваш като в спортна кола", каза след слизането от автомобила Цветков.
Пред събралите  се журналисти той заяви, че електромобилите са транспортът на бъдещето, но голямото предизвикателство е изграждането на инфраструктурата за тяхното обслужване. Най-неотложната задача е изграждането на мрежа от станции, на които батериите на колите на ток да се зареждат за кратко време(около половин час). За България например ще са необходими поне толкова точки за зареждане, колкото са и метан станциите в момента(около 80), а всяка от тях струва 6000 евро. В Западне Европа гъстотата и броят им трябва да е по-голям, заради
очакваното по-голямо търсене на електромобили.
Всички коли на ток могат да се зареждат и от стандартна електрическа инсталация, но в този случай трябва да останат включени за срок между пет и осем часа. В същото време повечето модели могат да изминат около 150 км. пълни акумулатори.

Поглед в бъдещето

Въпреки проблемите пред електромобилите прогнозите за тяхното разпространение в бъдеще стават все по-розови. Освен тяхната екологичност те печелят фенове и заради значително по-евтината експлоатация. Наскоро направени  проучвания от американски издания  показаха, че в Германия например изминаването на 100 мили(почти 161 км.) с кола на бензин (би струвало 22.89 долара, с такава на дизел 16.72 долара, а с електрическа едва 4.45 долара. Още по-впечатляващи са данните за Франция 22.25$(бензин), 17.40$(дизел) и 2.94$ за кола на ток. Анализаторите на J.D.Power Automotive Forecasting например, посочват, че до 2020 година в света ще се продават 2 млн. коли на ток годишно. Колегите им от банка HSBC гледат още по-оптимистично и посочват, че след десет години ще се купуват по 9 млн. електромобила на година. За сравнение  може да се посочи, че през 2009 г. в цял  свят бяха продадени 61 млн. автомобила с двигатели с вътрешно горене и едва 5000 електрически.Тук е  моментът да отбележим обаче, че едва в края на тази и през следващата година на пазарите Азия, Европа и САЩ ще се появят масови модели на ток, като "Шевролет Волт", "Мицубиши" iMiEV,"Пежо Йон", "Ситроен С-Зеро", "Рено Флуанс Z.E." и "Рено Канго Експрес Z.E."
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари