ТВЕЛ: Цената на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“ ще е без промяна поне до 2020 г.

Резултатите от работата на Шести блок с подобреното гориво ТВСА-12 са отлични, обявиха от компанията

Източник: ТВЕЛ

Поне до 2020 г. цената на ядреното гориво, което руската компания ТВЕЛ, доставя за АЕЦ „Козлодуй“, ще бъде без промяна. Това заяви пред българските медии в Сочи по време на „АТОМЕКСПО 2018“ Олег Григориев, старши вицепрезидент на горивната компания на „Росатом“ - ТВЕЛ.

„През декември 2017 г. ТВЕЛ и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха 3-годишен договор. Всички цени и условия, които предложихме, удовлетвориха нашите български партньори“, коментира Григориев. Договорът засяга доставките на свежо гориво за периода 2018 – 2020 г.

След първата горивна кампания резултатите от работата на Шести блок с подобреното руско гориво ТВСА-12 са отлични. Касетите с новото гориво са се държали без никакви отклонения от очакваните параметри и резултати и блокът е работил идеално с ТВСА -12 през цялата година и половина на своята експлоатация, обяви Григориев.

Активната зона на реактора на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ бе заредена с касети с подобреното гориво на ТВЕЛ в края на 2016 г. ТВСА-12 има подобрени показатели на работа и е по-ефективно. Горивото е с удължен цикъл на работа, което позволява българската централа вместо да спира всяка година за презарядка, да го прави на 18 месеца, което подобрява икономическата ефективност на блока. Освен това новото гориво дава възможност за работа на блока на 104% мощност. В изпълнение на проектите за продължаване на срока на експлоатация и за повишаване на топлинната мощност на блока бяха реализирани редица мерки за модернизация. Григориев похвали  българската централа за свършената работа, довела до това историческо събитие за повишаване на мощността на блоковете до 104%. Това безусловно е заслуга на „отбора“ на АЕЦ  „Козлодуй“, на целия екип, начело с изпълнителния директор Иван Андреев и председателя на УС на централата Жаклен  Коен, коментира Григориев.

По отношение на горивото за Пети енергоблок Григориев обясни, че на неговата площадка още има от досеашното гориво и той ще продължи да работи с него до тяхното изчерване. А след това е решение на централата да прецени дали ще поръча от новото усъвършенствано гориво или Пети енергоблок ще продължи да работи с досегашното гориво. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари