НАЧАЛО » технологии

Спътник на НАСА ще бори парниковите ефекти

Ежегодно в атмосферата се отделят около 40 милиарда СО2

fb
3E news
fb
30-06-2014 07:22:00
fb

След по-малко от денонощие НАСА ще изстреля първия си научен спътник, с чиято помощ ще се опита да допринесе в борбата срещу глобалното затоляне. В продължение на две години той ще кръжи около Земята и ще „наблюдава“ различни райони на сушата и океана, включително и конкретни градове, като целта е да се подпомогне разбирането на процеса на изхвърляне и поглъщане на въглеродния диоксид на планетата. Това обясни на пресконференция водещият сътрудник на Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, Ралф Басилио.

По негови думи, в резултат на човешката дейност в атмосферата на Земята ежегодно попадат около 40 милиарда СО2, който е основният причинител на тъй наречения парников ефект, водещ от своя страна до глобално затопляне.

Космическият апарат на НАСА ще бъде изведен в орбита с ракета-носител "Делта-2", произведена от компанията "Боинг", пише ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. По програма изстрелването трябва да се състои на 1 юли в 2 часа и 56 минути местно калифорнийско време (или 12.56 българско) от базата на Военно-въздушните сили на САЩ във Ванденберг, Калифорния.

Данните, които ще събере спътникът на име "Орбитална въглеродна обсерватория-2", ще са достъпни както за правителствените ведомства, така и за научните и граждански организации, уверяват от американската космическа агенция.

Този не е първият опит на НАСА да изстреля в космоса такъв апарт. Предходният бе през 2009 година и завърши катастрофално, а причината за това бе отдадена на използвания тогава носител – ракета Taurus XX, произведена от Orbital Sciences. Именно заради това сега НАСА се е спряла на "Делта-2" на „Боинг“.

Самият апарат е бил пресъздаден по старите чертежи, но въпреки това не е негово точно копие, коментира още Базилио, допълвайки че новата версия е с усъвършенствана конструкция и е снабдена с по-точни измервателни уреди. Логично, новпвъведенията са довели и до почти двойно повишаване на цената на проекта в сравнение с първоначалната – достигайки до 468 милиона долара.

НАСА
глобално затопляне
въглеродни емисии
научен спътник
По статията работи: