Слънчеви панели за подгряване на вода ще монтира Топлофикация "Русе"

„Топлофикация Русе“ ще впрегне и слънчева енергия, за да доставя топла вода на домакинствата в Русе. Това става ясно от публикуваното на сайта на дружеството инвестиционно предложение, озаглавено „Изграждане на нова инсталация за производство на топлина с топлоносител гореща вода, базирана на слънчеви тръбни панели“. В него се приканват всички, които желаят да изразят мне- ния и становища, могат да го направят писмено в община Русе или в РИОСВ, цитиран от русенския в. "Утро".

Изпълнителният директор на „Топлофикация“ Севдалин Желев обясни само, че идеята е да се използва слънцето за подгряване през лятото, така че да се намалят разходите за основното гориво на ТЕЦ-а - въглищата.

Проектът още не бил изцяло готов, но щяло да се започне с малък брой соларни панели, които да се увеличат, ако експериментът се окаже успешен. Това е пореден опит на „Топлофикация Русе“ за използване на алтернативни на традиционните въглища екологични източници на енергия. Първият беше с люспи на слънчогледови семки, започнат още през 2013 г. Има и опити за използване на природен газ, който значително по-екологично гориво от въглищата.

Не е ясно дали за планирата инвестиция топлофикация ще използва заем или ще я разработи със собствени средства.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари