НАЧАЛО » технологии

Слънчевата енергетика и електромобилите ще разрушат традиционната енергетика до 20 г.

Слънчевата енергетика, системите за акумулиране на енергия и електротранспорта през следващите 20 години ще ударят традиционния енергиен сектор на стойност 6 трилиона долара

fb
3E news
fb
09-09-2016 02:43:00
fb

Слънчевата енергетика е този източник на възобновяема енергия, което е с може би най-голям потенциал за развитие, още повече, че технологиите се развиват непрекъснато. Все пак за 88 минути земната повърхност получава от слънцето 47 хекса джаула енергия – обем, потребяван от цялата планета за година. Само за 112 часа (по-малко от 5 дни) на Земята постъпва толкова енергия, колкото може да се получи от всички проучени запаси от петрол, газ, въглища и други изкопаеми източници на планетата (36 хекса джаула).

Ако човечеството успее да развие технологиите толкова, че да улавя дори една хилядна от енергията, постъпваща на Земята от Слънцето, то ще получи достъп до използването на 6 пъти повече количество енергия (във всякаква форма), от това, което използва днес.

Тези цифри в комбинация с все повече поевтиняващите цени на слънчевите батерии ще дадат възможност за сметка на слънцето и други възобновяеми източници, световната енергетика за 20 години да покрие от 50 до 100% от световното производство на енергия.

Така за последните 30 години средната стойност на произведената слънчева енергия е намаляла 100 пъти (от 70 долара/Вт през 1977 г. до 0,74 долара/Вт през 2013 г.).Преди няколко седмици в Чили бе поставен нов световен рекорд по най-ниска цена на производството на слънчева енергия – 0,029 долара за кВтч, което е с 58% под стойността на електроенергията, произвеждана от нови газови електроцентрали. Дали ще успее слънчевата енергия да стане по-евтина? Според оценката на експерти, ако цената на слънчевата енергия продължи спадът си с тези темпове, то до времето, когато мощностите от нея се утроят (достигайки до 600 ГВт, което се очаква през 2020 г.-2021 г.), нейната цена ще бъде наполовина по-ниска от цената от „въглищни или газови“ електроцентрали. Експертите подчертават, че всички прогнози за потенциални икономии още не включват и фактора за намаляване на замърсяването на околната среда и последствията от това.

Основен проблем за развитие на слънчевата енергетика е, че производството й е непостоянно. За да се постигнат посочените по-горе показатели е необходим напредък в системите за акумулиране на енергия.

При развитието на технологиите за съхранение на енергия днес се наблюдават пет тенденции:

Литиево-йонни технологии. Стойността на литиево-йонните батерии за последните 20 години намалява значително. Така например в преиода от 1990 до 2005 г. цената им за потребителите е спаднала с 90% и продължава да намалява с всяка година. Понижението върви наред с увеличение на мощността – от 2000 г. мощността на батериите на всеки 100 долара от общата стойност се е увеличила 11 пъти.

Мащабите на производство. Строителството на фабриката за производство на акумулатори за електромобилите на Tesla Motors ще доведе до понижението на цената им до 100 долара /кВт мощност още през 2020 г. Тази ориентировъчна цена ще даде възможност за намаляване на цената на акумулираната електроенергия до 0,11 долара/кВтч, което е равно на това да се напълни резервоар с бензин за цената от 9,35 долара.

Акумулаторни батерии. Този тип на съхранение на енергия, който в лабораторни условия може да действа в разстояние на 5 хил. Цикъла на презареждане без загуба на ефективността е на път да излезе на пазара. Този показател означава дългосрочно използване на батериите 10 пъти повече от литиево-йонните.

Батерии със сгъстен въздух. Появяват се компании, като LightSail Energy,които разработват физическите компоненти за тази технология. Те издържат по 10 хиляди цикъла на зареждане.

Балансиране на енергийното потребление. Много страни преминават към стимулиране на по-ниски тарифи при използване на по-голямо количество енергия през нощта, когато търсенето е по-ниско. Така например цените на електроенергията, използвана в късните часове може да са два пъти по-ниски от пиковото ползване.

Експерти прогнозират, че в близко бъдеще ще настъпи процес на масово преминаване към комбинирано енергоосигуряване, при коет опотребителите ще ползват различни акумулиращи системи, електроснабдяване например черз електромобили или слънчеви инсталации, както и превключвания между тях в зависимост от условията и нуждите.

През следващите двадесет години според прогнозата на експертите, електромобилите ще станат най-евтините и широко използвани транспортни средства. Така например през 2030 г., електромобилите с възможност да изминават 320 км без презареждане ще са по-евтини, отколкото най-евтината кола с двигател с вътрешно горене, продадена в САЩ през 2015 г.

Причина за намаляване на цената на електромобилите ще е това, че сами по себеси те са по-прости устройства и изработката и обслужването им е по-евтино. Всички големи производители на коли мече обявиха собствени разработки за електромобили. Така например за 5 години броят на електрическите модели е нараснало от 2 през 2010 г. до 25 през 2015 г.

Така например Tesla Motors преди няколко месеца пусна на пазара електромобил на стойност 35 хил.долара, за който получи поръчки за 400 хил.броя на стойност 14 млрд.долара. Ford от своя страна вложи 4,5 млрд.долара за развитие на електромобилите, като през 2020 г. смята да пусне 13 хибридни и напълно електрически модели.

Паралелното развитие на слънчевата енергетика, на системите за акумулиране и електрическия индивидуален транспорт готвят троен удар по традиционният енергиен сектор. Затова развитието на технологиите за акумулиране на енергия, насочено към реализирането на огромния потенциал, който притежава слънчевата енергетика ще даде възможност за осигуряване на евтина и „чиста“ енергия практически за цялото население на земята.

 

 По чуждия печат

 

 

слънчева енергия
електромобили
енергетика
ВЕИ
акумулатори
технологии
По статията работи:

Маринела Арабаджиева