НАЧАЛО » технологии

След 20 г. Русия смята да добива полезни изкопаеми на Луната

fb
3E news
fb
08-05-2014 02:57:00
fb

Русия смята да изпрати космонавти на Луната през 2030 г. Тяхната цел ще бъде да започнат строителството на Лунна база, от която да започнат да се добиват ценни полезни изкопаеми. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от руското издание „Известия“. Вече е разработен и проект на Концепцията на руската лунна програма, подготвен от Институтът за космически изследвания към Руската академия на науките, „Роскосмос“ и Московския държавен университет (МГУ).

Целта на програмата е в средата на века да се създаде обитаема база на Луната и лунен полигон с възможност за добиване на полезни изкопаеми. Първите космонавти, които ще започнат изграждането на лунната база, ще бъдат изпратени на Луната през 2030 г.
Луната е космически обект на бъдещо усвояване от земната цивилизация и през XXI век може да започне геополитическа конкуренция за лунните природни ресурси. Следователно Русия трябва да създаде арсенал от необходимите средства за обезпечаване на националните интереси в усвояването на Луната, посочват авторите на концепцията, като допълват, че трябва да се осигури независимостта на националната лунна програма от условията и обема на участие в нея на чуждестранни партньори.

Авторите на концепцията програмата трябва да бъде планирана така, че на всеки 3–4 години в страната да се реализира лунен проект.
Досегашните експедиции на Луната показаха, че там има алуминий, желязо, титан и много други елементи от Менделеевата таблица. Геополитически изследвания ще предоставят още информация за съществуващите на Луната полезни изкопаеми, за степента на съдържание на едни или други елементи, както и за възможността за тяхното добиване, преработка и доставка до Земята, допълват авторите на концепцията.

Планът за усвояването на Луната до 2040 г. включва три етапа. Първият започва още от 2016 г. и продължава до 2025 г. и предполага изпращането на спътници на Луната с изследователска цел.

Вторият етап е между 2028 и 2030 г. и включва експедиции на Луната без кацане на нейната повърхност, като ще се използва транспортен космически кораб.

Третият етап е планиран за 2030 – 2040 г. и включва посещение на Луната от космонавти, начало на строеж на лунна обсерватория и първи елементи на инфраструктура.

Сумата, необходима за изпълнението на лунната програма, все още не е изчислена напълно, но се предполага, че само за първия етап ще са необходими около 28,5 млрд. рубли. Според експерти обаче необходимите средства най-вероятно няма да са за сметка на държавния бюджет, а ще дойдат от частни компании.

Луната е само първата стъпка по пътя към далечния Космос, затова има смисъл Луната да се използва като космодрум, заяви научният ръководител от Института за космическа политика Иван Моисеев. По думите му добитите на Луната природни изкопаеми няма да има смисъл да се превозват до Земята, тъй като това няма да е рентабилно, независимо от стойността на откритите материали, но може да се започне измисляне на начин за отделяне на кислород, който присъства в много съединения на Луната.

По лунната програма все още се работи и когато е напълно готова, ще бъде съгласувана с руското правителство, уточняват учените.

Русия
космонавти
Луна
полезни изкопаеми
добив
По статията работи:

Георги Велев