НАЧАЛО » технологии

Скандалът около Фейсбук се задълбочава - Зукърбърг е извикан за показания в британския парламент

Пазарната стойност на "Фейсбук" се срина с около 40 милиарда долара, което беше най-голямата загуба от четири години насам

fb
3E news
fb
21-03-2018 09:03:00
fb

Британска парламентарна комисия е извикала собственика на Фейсбук Марк Зукърбърг да даде показания за предполагаемата злоупотреба с личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.

Деймиън Колинс, председател на Комисията за фалшиви новини в Камарата на общините, е изпратил писмо до Зукърбърг с искане той да даде обяснение за използването на данните на 50 милиона ползватели на Фейсбук от британската консултантска компания "Кеймбридж аналитика", за да се повлияе на президентските избори в САЩ през 2016.

По-рано британският министър на информация Елизабет Денам заяви, че ще поиска съдебна заповед за обиск на офисите на "Кеймбридж аналитика". Бивш служител на компанията заяви за Би Би Си, че тя е разполагала с различни приложения във Фейсбук, които са събирали данните на хората:"При нас дойде професор от университета в Кеймбридж и ни представи негова разработка на приложение за Фейсбук, което изисква специално разрешение да събира данни, но не само на потребителя, а и на всичките му приятели."

От фирмата твърдят, че са следвали коректно всички процедури за събиране на данни, но миналата седмица Фейсбук обяви, че повече няма да ползва услугите на компанията.


Скандалът около британска организацияобаче продължава да се разраства. Във вторник "Кеймбридж Аналитика" отстрани изпълнителния си директор Александър Никс, след като фирмата стана обект на разследвания и от двете страни на Атлантическия океан, предава БНТ.

Твърди се, че "Кеймбридж Аналитика"  е имала роля и в Брекзит.

Междувременно расте напрежението върху "Фейсбук" да понесе отговорност за изтичането на огромно количество лична информация.

Любимият ви източник на снимки на сладки домашни любимци, изглежда, е бил в основата на създаването на мащабно психологическо оръжие. Това е основният извод от огромния скандал около "Фейсбук", който е в разгара си от няколко дни след шокиращи разкрития, сочи  Петър Георгиев в коментар за БНТ. Освен социалната мрежа, в него главни фигури са "Кеймбридж Аналитика" и руско-американският учен от университета "Кеймбридж" Александър Коган. Двете институции нямат общо помежду си, заявиха от университета    .

По информация на водещи медии, сред които американския "Ню Йорк Таймс" и британските "Обзървър" и "Канал 4", "Кеймбридж Аналитика" е събрала данните на десетки милиони потребители във "Фейсбук", като част от усилията си да помогне на Доналд Тръмп да стане президент на Съединените щати. Това разкрива пред изданията бившият директор проучвания на компанията Кристофър Уайли, който е бил част от нея до 2014-та година.

"Кеймбридж Аналитика" е работела за предизборния щаб на Тръмп, като е търсела начин да изготви психологически профили на гласоподавателите и въз основа на тях да промени политическите им нагласи. Компанията е получила инвестиция от 15 милиона долара от един от най-богатите хора на света Робърт Мърсър, който е донор на Републиканската партия.

За целта си обаче "Кеймбридж Аналитика" е имала нужда от огромно количество данни за предпочитанията, поведението и характера на всеки член на електората. А "Фейсбук" се е оказал идеалният извор на такава информация. Партньор на "Кеймбридж Аналитика" е станал Александър Коган, който е разработвал приложение за "Фейсбук". Коган е плащал малки суми на потребители да теглят приложенията му, да попълнят викторина и да му дадат достъп до личните си данни. Но това не е всичко.

Заради действащите към онзи момент условия за ползване на "Фейсбук", освен до данните на клиентите си, Коган е получил достъп до информация и за всичките им "Фейсбук" приятели - например за това какво харесват в социалните мрежи и как реагират на определено съдържание. Коган е казал на Фейсбук, че събира тази информация за академични, а не за търговски цели. Но в крайна сметка след като около 270 000 човека теглят софтуера му, Коган събира и предоставя на "Кеймбридж Аналитика" профилите на общо около 50 милиона души. Почти всички от тях изобщо не са знаели, че данните им ще бъдат взети и използвани за политическа манипулация. Уайли твърди, че след като са разработили психологическите профили, от "Кеймбридж Аналитика" са започнали да контролират информационните потоци около тези потребители и са създавали съдържание, което да променя представата им за реалността – включително видеоклипове и статии. Никой потребител обаче не е трябвало да разбира, че всъщност поглъща пропаганда, за да не се усъмни в нейната автентичност.

От "Кеймбридж Аналитика" отричат всички обвинения срещу тях, а Коган твърди, че не е направил нищо незаконно. От "Фейсбук" също отричат да са действали незаконно. След скандала обаче. социалната медия премахна от платформата си компанията и Коган, както и Уайли.

Пазарната стойност на "Фейсбук" се срина с около 40 милиарда долара, което беше най-голямата загуба от четири години насам, а шефът ѝ Марк Зукърбърг все още не е направил официален коментар. Вчера пък бившият служител на "Фейсбук" Санди Паракилас заяви пред "Гардиън", че подобно събиране на данни е било рутинна практика в компанията и тя не е упражнявала контрол върху информацията, която напуска сървърите ѝ.


Фейсбук
скандал
злоупотреба с лични данни
Марк Зукърбърг
показания в британка комисия
Комисията за фалшиви новини в Камарата на общините
Великобритания
консултантска компания "Кеймбридж аналитика"
По статията работи:

Галина Александрова