НАЧАЛО » технологии

Системи за съхранение на енергия от акумулатори могат да стабилизират енергийната мрежа, според пилотен проект на TenneT и Mercedes-Benz Energy

fb
3E news
fb
08-02-2019 10:17:00
fb

Акумулаторите на електромобилите ще имат значителен принос за поддържане на стабилността на електроенергийната мрежа, особено при нарастването на дела на променливите възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това става ясно от съобщение на един от водещите оператори на преносни мрежи  в Европа – TenneT (с 23 хил. км електропроводи в Холандия и Германия и с 41 млн. потребители), както и на производителите на автомобили Daimler, в частност дъщерната Mercedes-Benz Energy GmbH.

Автомобилните акумулаторни системи могат да играят роля на големи електроцентрали и да имат съществен принос за стабилизиране и възстановяване на енергийната система, се казва в прессъобщението на TenneT, въз основа на съвместен изследователски проект осъществен в Герания.

В изпитателен център в град Каменц е била построена система за поддържане (“second life”) на акумулатори с мощност от 1 МВт и  750 кВт. Тестовете са показали, че системите за съхранение, направени от стари електромобилни акумулатори реагират на промяна на честота за по-малко от 100 милисекунди. Това означава, че те могат да заменят „инертните маси“ на големи електроцентрали.

Изпитанията са показали също, че системите на акумулаторите прекрасно изпълняват функцията на студен старт на електроцентрала, надеждно заменяйки дизеловите генератори, използвани за тези цели. Системата за съхранение на енергия действа като вид стартер. Необходимата енергия около два – четири процента от номиналната мощност на електроцентралата се извлича от системата за съхранение, когато това е необходимо.
Проектът е бил осъществен със съдействието на Bundeswirtschaftsministerium.

 

Повече може да прочетете на: https://www.tennet.eu/de/news/news/pilotprojekt-von-tennet-und-daimler-automobile-batteriespeicher-stabilisieren-das-stromnetz-1

системи за съхранение на енергия
ВЕИ
Mercedes-Benz Energy GmbH
Daimler
Електроенергийният мрежови оператор TenneT
По статията работи:

Маринела Арабаджиева