Системата за ранно предупреждение на ветропарк „Свети Никола“ спаси живота на белоглав лешояд

Източник: Fund for Wild Flora and Fauna

Белоглавият лешояд К4N обедини усилията на природозащитниците и потвърди ефективността на системата за ранно предупреждение на Ветроенергиен парк „Свети Никола”, край Каварна, съобщава на интернет страницата си екоорганизацията Fund for Wild Flora and Fauna.

Птицата е освободена на 14 септември 2017 от волиерата в Природен парк „Сините камъни” като част от програмата за възстановяване на вида в Стара планина. Лешоядът е екипиран със сателитен предавател, и природозащитният екип следи движението му постоянно.

След повече от месец в лутане из Източна България и кратка визита в Румъния, където пренощува в района на Тулча, рядката птица се оказва сред ветрогенераторите в близост до град Шабла. Едрите реещи се птици в близост до такива съоръжения са в опасност от сблъсък, затова отговорните собственици на ветропаркове прилагат системи за минимизиране  на този риск.

С такава система разполага ветроенергийният парк "Свети Никола" край Каварна на американската AES, в близост до който се оказва белоглавият лешояд преди седмица.

На 08 октомври 2017 година дежурните полеви орнитолози от Ветроенергиен парк „Свети Никола“ Янко Янков и Кирил Бедев научили от социалните мрежи за бедстващия в района на с. Горичане, община Шабла белоглав лешояд. По предоставените координати птицата е открита от тях в селскостопанска нива във влошено общо състояние. Предприети са действия за осигуряване на храна и охрана на птицата. В следващите два дни, въпреки лошите метеорологични условия – силен вятър и валежи, птицата е хранена неколкократно и е възстановила енергийният си баланс. С настъпилото затопляне е напуснала първоначалното си положение, разказват природозащитниците от Fund for Wild Flora and Fauna.

Със съвместните усилия на полевия орнитологичен екип на ВЕП „Свети Никола“ и операторите на ветропаркове в региона, е предприето координирано спиране на турбини по пътя на все още неопитния белоглав лешояд. Това спиране на ветрогенераторите е част от работата на системата за ранно предупреждение, прилагана във ВЕП „Свети Никола” от въвеждането на парка в експлоатация през 2010 година.

По-късно в природозащитната организация са получени точни координати от екипа на проект „Нов живот за лешоядите“, и е установено, че белоглавият лешояд е напуснал безпрепятствено района на ветроенергийните паркове край Шабла и Калиакра.

Тук можете да проследите пътя на белоглавия лешояд K4N към природата: http://fwff.org/docs/video1.mp4?_=1

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари