Световната ядрена асоциация представи визията на бъдещата атомна енергетика, заложена в програмата „Хармония

До 2050 г. ядрената енергия трябва да достигне 25% от производството на електроенергия, ако искаме да изпълним климатичните цели, заяви генералният директор на Световната ядрена асоциация (WNA) Агнета Ризинг

Световната ядрена асоциация  (WNA) представи програмата си за развитие на световната енергетика „Хармония“ пред  членовете на базираната в Брюксел търговска асоциация на ядрената индустрия в Европа Foratom. Програмата „Хармония“ представлява стратегия за развитие на ядрената промишленост от гледна точка на постигане на договореноститеq свързани предотвратяване на глобалното затопляне. В изказването си генералният директор на Световната ядрена асоциация (WNA) Агнета Ризинг, изрази надежда, че ядрената енергетика ще постигне дял от 25 % през 2050 г.

„До 2050 г. ядрената енергия трябва да достигне 25% от производството на електроенергия, ако искаме да изпълним климатичните цели. Като се има предвид, че атомната енергетика съставлява 11% през 2014 г., до 2050 г. е необходимо строителство на допълнителни 1000 ГВт ядрени мощности. Постигането на тези цели обаче няма да е лесно“.

В представената програма се оценяват съществуващите пречки по пътя за решаването на тази задача и мерките за преодоляването им. Един от съществуващите проблеми е свързан със спиранията на електрозахранването. Като решаване на този проблем се предлага създаването на равни условия за всички нисковъглеродни източници на енергия, включително ядрените.

Вторият проблем е свързан с регулаторните бариери в много страни, пречещи за ускоряване на строителството на ядрени производствени мощности. В тази връзка се предлага оптимизиране на международните регулаторни норми в съответствие с изискванията на днешния ден.

Третият проблем е запазващото се предубеждение на обществото по отношение на ядрената енергетика. В тази връзка се предлага допълнителна работа за разясняване на съотношенията между възможните рискове, свързани с атомната енергетика и реалните й предимства в сравнение с другите технологии за производство на електроенергия.

Foratom се състои от 15 национални атомни асоциации и чрез тях представлява близо 800 европейски компании, работещи в индустрията, които осигуряват около 800 000 работни места.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари