НАЧАЛО » технологии

САЩ забраниха използването на софтуера "Касперски"

fb
3E news
fb
14-09-2017 09:22:00
fb

Американското правителство забрани употребата на антивирусния софтуер на "Касперски" заради подозрения, че компанията поддържа сериозна връзки с руското разузнаване и застрашава американската сигурност, предаде БГНЕС. Наредбата бе наложена от действащия в момента секретар на вътрешна сигурност Илейн Дюк.

Тя нареди на всички правителствени служители да премахнат и заменят всички продукти на най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на софтуер за защита от хакери. Това трябва да се случи в рамките на 90 дни.

"Департаментът е притеснен от връзките между определени високопоставени служители на "Касперски", руското разузнаване и други правителствени агенции", гласи изявлението на Дюк. Тя също така изрази загриженост, че руските разузнавателни служби могат по закон да поискат или да принудят компанията да им съдейства при прихващането на комуникации през руските мрежи. "Рискът, че руското правителство (независимо дали действа самостоятелно или в сътрудничество с "Касперски") може да се възползва от достъпа, осигурен от продуктите на компанията, за да компрометира федерална информация и информационни системи, пряко засяга националната сигурност на САЩ", каза Дюк.

Междувременно от "Лаборатория Касперски" изразиха пред ТАСС увереността си, че разследването на дейността им от страна на САЩ ще потвърди липсата им на връзки с Руската федерация. "Компанията ще продължи да работи с Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, тъй като "Лаборатория Касперски" е убедена, че по-нататъшното разследване ще докаже необосноваността на предявените обвинения", заявиха от пресслужбата на руския софтуерен гигант. Те подчертаха, че нямат политически връзки с която и да е държава в света и изразиха "разочарование от решението на департамента". Те бяха категорични, че ще предоставят цялата необходима информация, за да докажат невинността си.

сащ
софтуер
Лаборатория Касперски
защита от хакери
По статията работи:

Галина Александрова