НАЧАЛО » технологии

Саудитска Арабия залага на ядрената и слънчевата енергетика

fb
3E news
fb
22-09-2014 03:54:00
fb

За да реши енергийните си нужди Саудитска Арабия смята в бъдеще да стимулира частните и държавни инвестиции в разработката на източници на енергия, различни от петрола.

Кралското семейство на Саудитска Арабия през следващите 20 години смята да инвестира 80 млрд. долара в ядрената енергетика и 240 млрд. долара в слънчевата. Тези източници трябва да осигурят до 15% от нуждите на електроенергия от държавата. Очакванията са преходът към новата енергийна визия на страната да стане много бързо. Първият ядрен реактор може да бъде пуснат най-много след осем години. Строителството може да започне още в края на тази година, а развитието на ядрената енергетика ще се използва само за мирни цели. Това е заложено в енергийната стратегия на страната.

Общият обем на установените мощности от АЕЦ след 20 години ще съставлява 18 ГВт. Планира се мощността от слънчеви централи пък да стигне до 40 ГВт.

Общо инвестициите в атомна енергетика се предвижда да са в размер от 80 млрд.долара, като за тези пари се планира изграждането на близо 10 атомни електроцентрали.

Що се касае до вложенията в слънчева енергия, то засега плановете са за вложения от порядъка на 240 млрд. долара. Напредъкът на технологиите през следващото десетилетия може да намали обаче разходите за този вид енергетика два пъти.

Атомната и слънчевата енергия се съчетават добре и тези два сектора са залегнали в основата на енергийната стратегия на Саудитска Арабия. В страната има над 500 хиляди квадратни мили земя, която е подложена на засушаване и където винаги има силно слънце. Ако плановете се осъществят, то нуждите на кралството ще бъдат удовлетворени до 30% за сметка на възобновяемите източници. Проблемът е в това, че потреблението на енергия в Саудитска Арабия расте по-бързо от която и да е друга страна от района на Близкия Изток и сега всичко това се компенсира от добития петрол и природен газ. Общото потребление на електроенергия в Саудитска Арабия надвишава 200 млрд. кВтч годишно, като тези показатели според прогнозите ще се удвоят към 2030 г.

Най-интересното е, че потреблението расте за сметка на два източника: опресняване на морската вода и охлаждане на жилищните помещения. Ежегодно в страната се опресняват над 1,1 трлн.литра морска вода, като това количество през следващите 10 години ще се увеличи два пъти, заради нарастването на броя на населението и индустриализацията.

Над 50% от потребленето на електроенергията в кралството се пада на жилищния сектор. Ежегодно всеки жител изразходва средно по 6 хил.кВтч. Тези потребности засега се удовлетворяват за сметка на добива на нефт и газ, но в бъдеще ситуацията може да стане проблемна. Без атомна енергетика обаче няма как страната да се справи.

Икономическа изгода

Тъй като Саудитска Арабия изразходва почти милиард барел петрол годишно за производство на електроенергия, качествената промяна на енергийния баланс има решаващо значение за икономическото бъдеще.

Значително по-изгодно е да се продава петрол в Китай, или на Запада, отколкото да се използва за производство на енергия. При това, производството на електроенергия по този начин се субсидира от правителството, което увеличава неефективността на разходите и носи щети за общия БВП.

Чиновниците се опасяват, че настоящата тенденция за растящо потребление може да окаже негативно влияние върху икономиката през следващите години, така че промяна е необходима още днес.

Властите в Саудитска Арабия не са единствени в желанието си за промяна на енергийната среда. Другите страни в региона също имат планове за развитие на атомната енергетика. Обединените арабски емирства (ОАЕ) вече строят четири атомни реактора точно заради нарасналото потребление на електроенергия и изтощаване на находищата на петрол. 20-годишният план на Дубай предполага, че 20% от енергоснабдяването в бъдеще ще се осигурява чрез развитие на мирната ядрена програма. Неотдавна в ОАЕ беше открита и най-голямата слънчева централа в света. Мощността й е 1 МВт, а инвестициите в нея се изчисляват на 600 млн. долара. Но четирите нови ядрени реактора, които се строят може да заменят 200 подобни електроцентрали, въпреки, че инвестициите се изчисляват като огромни.

Конкуренцията за сключването на договори в Саудитска Арабия сега е много голяма. През септември 2013 г. GE Hitachi Nuclear Energy и Toshiba/Wesinghouse подписаха договор с Exelon Nuclear Partnersза строителство на реактор.Кралството има също така договор с френските компании Areva  и EdF. Властите в страната работят и над сделки с Русия, Чехия и Великобритания. Възможно е дори споразумение с China National Nuclear Corporation. Причината за такъв голям брой споразумения е проста. Чиновниците се стремят да диверсифицират източниците за развитие на сектора на атомната енергетика, затова търсят няколко доставчика на основни компоненти, такива като реактори, парогенератори, турбини и др.

Геополитически проблеми

Иран се позиционира като център по обогатяване на уран за много страни в региона, дори за своите вагове, такива като Саудитска Арабия. При това положени Иран ще стане основен ядрен играч на Близкия Изток.

Но ако Близкият Изток стане ядрен регион, как тогава ще се развива конфликтът между сунитите и шиитите? В тази потенциална група от ядрени държави Иран е единствената шиистка страна. Саудитска Арабия, Йордания където неотдавна бяха открити големи запаси от уран, Катар, ОАЕ, Турция са сунитски държави. Затова по-нататъшното развитие е трудно да се предскаже. Но може с голяма точност да се каже това, че Саудитска Арабия, притежаваща най-големите запаси от петрол в света в най-скоро време ще стане член на ядрения клуб, пише vesifinance.

 

атомна енергетика
слънчева енергия
Саудитска Арабия
ОАЕ
мирен атом
По статията работи:

Маринела Арабаджиева