НАЧАЛО » технологии

Ръстът на ВЕИ е увеличил разходите за енергийните мрежи в Германия до 1 млрд. евро

fb
3E news
fb
05-02-2018 10:34:00
fb

Големият оператор на електрическите мрежи в Германия, компанията TenneT заяви в началото на януари, че разходите, свързани с извънредни мероприятия за стабилизиране на електрическата мрежа през 2017 г. са нараснали до 1 млрд. евро. Става въпрос за това, че големите обеми от стохастични мощности на основата на слънцето и вятъра  изискват честа и особена намеса на оператора в работата на мрежата и системата. На първо място се има предвид принудително спиране на производството на вятърни и слънчеви електроцентрали  с възстановяване на разходите на собствениците за недополучените приходи. Това бе една от основните новини, обсъждани в немските медии в началото на тази година и която периодично продължава да се повдига в медиите по различни поводи.

През 2015 г. данните за допълнителни разходи са били 710 млн. евро, а през 2016 г., която бе характерна със слаби ветрове, те намаляха до 660 млн. евро. Разбира се, посочените суми се изплащат от потребителите като чат от тарифите  за пренос на електроенергия.
Както бе отбелязано по-рано, през 2017 г. производството на електроцентралите на основата на възобновяемите източници на енергия в Германия достигна рекордни нива. Основният ръст се дължи на вятърната енергетика. Безусловно това създава допълнително натоварване за дружествата, управляващи мрежовите линии.

За сравнение през 2017 г. делът на ВЕИ в производството на електроенергия се е увеличил с 33,1 %. През 2016 г. този ръст е 29 %, според немските медии.

Според института Fraunhofer ISE, който публикува на сайта си предварителните данни за развитието на немската електроенергетика през 2017 г., става въпрос за ръст на ВЕИ от порядъка на 38,5 %.

„Мрежата се намира под екстремен натиск зарази силното разширяване на възобновяемите източници на енергия. Ние спешно се нуждаем от мрежа за енергийна трансформация, тоест от проекти за разширение на мрежата, утвърдени от законодателите. В това изявление на TenneT отчетливо личи желанието на мрежовата компания да се  ускори строителството на нови високоволтови линии за пренос на вятърна енергия от северна към на южна Германия. Проектът трябва да бъде осъществен до 2025 г.

Според мнението на немската Агенция за управление на мрежите за пренос на електроенергия (Bundesnetzagentur) , настоящата ситуация не създава рискове за надеждността на енергоснабдяването. Агенцията уточнява в същото време, че до 2025 г. допълнителните разходи, вследствие на ВЕИ за четирите електрически компании в Германия могат да достигнат до 4 млрд. евро годишно.

В същото време следва да се отбележи, че експертите отдавна упрекват немските електрически компании в непрозрачност на разходите и завишение на тарифите за пренос на електроенергия. Освен това, енергийните предприятия, строящи морски ветропаркове днес се опитват да се откажат от така наречените услуги на големите мрежови компании за строителство на линии за пренос , служещи за включване на офшорните ветрови електроцентрали. Мрежовите компании искали твърде високо заплащане и би трябвало да се провеждат безплатни конкурси с избор на по-широк кръг от потенциални строители на мрежи.

Възможно е с това изявление немската компания да търси оправдание за завишаването на тарифите.

Освен разширение на мрежата в условията на ръст н ВЕИ се осъществяват обаче и проекти с помощта на станции за съхранение на енергия, включително и домашни. В момента например TenеnnT осъществява такъв проект заедно с немският производители на батерии за съхранение Sonnen.
Практиката на Германия е особено полезна за българските институции. Тя дава пример не само за това какво трябва да се последва, но и от какво да се предпазят евентуалните потребители и как да действат и мрежовите компании.

ВЕИ
вятърна енергия
мрежови компании
Германия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева