НАЧАЛО » технологии

Голяма руска компания иска да купи акции на "Енергоремонт холдинг"

През последната година дружеството разшири дейността си на балканите и в Близкия Изток, влизането на новия инвеститор ще му помогне да стъпи на големия пазар на енергийни и инфраструктурни и проекти в Русия

fb
3E news
fb
16-04-2014 10:48:00
fb

Голяма руската компания има интерес да закупи акции на българската „Енергоремонт холдинг“. Това става ясно от публикувано служебно съобщение от дружеството във в. „Труд“. В публикацията е обяснено, че голяма руска компания проявява интерес за придобиване на акции в българската енергийна компания и нейните 7 дъщерни дружества.

Даден е мандат на управителния съвет да води предварителни разговори за приодбиване на акции на „Енергоремонт холдинг“, потвърдиха от дружеството пред 3eNews. Оттам все още не искат да уточнят за какъв пакет акции става въпрос, нито коя точно е руската компания. Според източници, запознати с преговорите,  става въпрос за  „Стройтрансгаз“ - компанията, която ще изгражда газопровода "Южен поток". Руското дружество в момента проучва възможностите за партниране с „Енергоремонт Холдинг“ с цел съвместно участие в проекти за модернизация и изграждане на енергийни мощности, ядрената енергетика, минното дело и железопътния транспорт в България и в Русия.

Изборът на "Енергоремонт холдинг" е логичен, тъй като тази компания има опит и възможности в работата със силова строителна техника, придобит както в работата по софийското метро, така и в други проекти в страната и в чужбина. Българската компания има дългогодишен опит в производството на енергетично оборудване, резервни части и метални конструкции както и при текущо поддържане, капитални ремонти, реконструкцията и рехабилитацията на основно оборудване на ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и АЕЦ, което й дава добри шансове за включването в големи инфраструктурни и енергийни проекти, каквито се планират в Русия през тази и следващите години. От дружеството припомнят, че имат 45-годишен опит в областта на енергетиката и изграждането на нови енергийни и индустриални обекти.

Не е без значение и фактът, че Енергоремонт холдинг" е публична компания, листвана на Българска фондова борса, което гарантира прозрачност както за финансовото й състояние, така и за дейностите й. Холдингът е една от атрактивните компании на борсата, като през последната година акциите му се котират много добре, отбелязвайки над 30% ръст на годишна база.

F11322

Интерес за руската фирма представлява използването на изградената от българския холдинг логистика на Балканите, Ирак и Саудитска Арабия.

В края на миналия месец от „Енергоремонт холдинг“ обявиха, че започват нови проекти в Косово, Сърбия и Македония както и отварянето на представителства в Ливан, Ирак и Русия, „Енергоремонт холдинг” успешно разширява присъствието си на външните пазари на инженерингови услуги. Преди около година холдингът обяви Стратегията си за развитие, в коята залага като приоритет експанзията на пазарите в Югоизточна Европа, Русия и Близкия Изток. Днес холдингът изпълнява поръчки в минния комплекс на Косово, в нефто-газовата промишленост на Сърбия и инвестира в строителството на три малки водни централи в Македония и др., като делът на дейностите на компанията на външните пазари отбелязва значителен ръст - от 3% през 2005 г. на 30% през 2014г. Печалбата на компанията също уверено расте през последните години.

F11323

През изтеклата година холдингът разширява и портфейла си от дейности. Към традиционните ремонт и монтажи, електропроизводство, рехабилитация на минно оборудване и транспортна и жп инфраструктура са добавени три нови направления - нефтено-газова индустрия, изграждане на екологични съоръжения и енергийна ефективност.

В България компанията работи по нови проекти в АЕЦ "Козлодуй" и Лукойл Нефтохим Бургас", както и в Топлофикация София, ТЕЦ "Варна", "Мини Марица Изток" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

F11324

Непрекъснато работим на национално и международно ниво. В България запазихме традиционното си присъствие в ремонти, модернизация и изграждане на енергийни мощности, минно дело, ядрена енергетика, транспортна инфраструктура и екологични съоръжения и навлязохме в нови дейности -енергийна ефективност и водни проекти в партньорство с общините. Те, натрупаният опит и ноу-хау в работата с европейски партньори, реализираните през последните години проекти в Гърция, Македония, Ливан и Испания, ни позволяват да разширим пазарните си позиции", коментира тогава председателят на Управителния съвет на ЕРХ и Финансов директор Иван Личев.

„Участието ни в изграждането на втори метродиаметър на „Метрополитен София” и в други големи проекти, потенциалът, с който разполагаме, засили интереса за партньорства с нас и участия в нови международни проекти. Пазарите на Югоизточна Европа, Близкия Изток и Русия имат потенциал за развитие, предвиждат се инвестиции в ремонти, модернизацията и изграждането на енергийни мощности, енергийната ефективност, строителство на инфраструктура, което открива възможности за участие на българските компании“, обясни още той.

Енергоремонт холдинг
преговори с руска компания
По статията работи:

Георги Велев