НАЧАЛО » технологии

Русия смята да увеличи дела от ВЕИ до 5% през следващите пет години

fb
3E news
fb
05-06-2017 04:41:00
fb

Русия ще се стреми да увеличи дела на възобновяемите източници на енергия в енергийния баланс на страната през следващите пет години. Това съобщи специалният представител на президента на Русия по въпросите за опазване на околната среда, екологията и транспорта Сергей Иванов на Световния форум за кръгова икономика.

„Сега енергийното производство в Русия е балансирано. Общо 15% се падат на най-замърсяващите мощности от въглища, а средният показател за това е 30-35%, в Китай – 72%, в САЩ – 40%. Но независимо от това ние не стоим на едно място и се стремим към увеличаване на обемите (на получаваната енергия ) от възобновяеми източници. Сега е около 1,5%, но в разстояние на пет години бихме искали да доближим 5%“, подчерта Иванов, цитиран от ТАСС.

По думите му, „за Русия с нейните огромни природни богатства, интересът към кръговата икономика се дължи не само на възможността за ефективното използване на материали - гори или водни ресурси“, но „не по-малко важно е, че това е перспективен път за решаване на въпроса с отпадъците, изхвърлянията и замърсяванията на околната среда“. Той каза, че това е „новата икономическа тенденция“, която „набира обороти“, но вече има голямо значение в рамките на пилотни проекти.

„Очевидно е, че внедряването на принципите на кръговата икономика, на първо място стопроцентова преработка на отпадъците и вторичното им използване е важен елемент за създаване на икономика на бъдещето“, подчерта Иванов. Той отбеляза, че отпадъците може да се разглеждат и като ресурс, поради концентрацията в тях на елементи, които могат да се използват отново.

В световния форум участват представители на 90 страни.

 

Русия
ВЕИ
кръгова икономика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева