НАЧАЛО » технологии

Русия с амбиции за лидерство не само в ядрената енергетика, но и във ВЕИ

Министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че страната няма да изостава и в сферата на акумулиране на енергия.

fb
3E news
fb
12-10-2017 05:24:00
fb

Русия значително разширява своите мощности за производство и акумулиране на енергия от възобновяеми източници, пише Deutsche-Wirtschafts-Nachrichten.de.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че руските производители на слънчеви инсталации със средно КПД от 20% са напълно конкурентоспособни на световния пазар. Той каза, че Русия няма да изостава и в сферата на акумулиране на енергия.

Страната има определен прогрес в областта на ВЕИ и близо една пета от потреблението на електроенергия се покрива от ВЕЦ. Генералният директор на Международната агенция по възобновяеми източници на енергия Аднан Амин заяви, че Русия много години е водеща в областта на ядрената енергетика, като сега има възможност да разшири лидерството си и в областта на възобновяемата енергия, което може да даде значителен принос към икономическия ръст в страната и създаването на нови работни места.

Развитието на ВЕЦ в страната е интересно с това, че в Русия има висока бариера за излизане на пазара на чуждестранни компании – 40% от оборудването за новите ВЕЦ трябва да бъде произведено в Русия. Затова световният лидер в областта на ВЕЦ – Vestas, ще строи завод в Уляновск.

Въпреки че в продължение на много години Русия и Запада въвеждат санкции един срещу друг, днес руската корпорация „Росатом“ си сътрудничи с Франция  в областта на слънчевата енергия и акумулирането й.

Русия
Александър Новак
ядрена енергетика
ВЕИ
слънчеви инсталации
акумулиране на слънчева енергия
По статията работи:

Галина Александрова