НАЧАЛО » технологии

Русия и Аржентина дават нов импулс на сътрудничеството си в областта на мирното използване на атомната енергия

fb
3E news
fb
03-12-2018 01:22:00
fb

В рамките на срещата на Г20 в Буенос Айрес на 1 декември 2018 г. бе подписан Стратегически документ за руско-аржентинско партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия. Тържествената церемония се състоя в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и президента на Аржентина Маурисио Макри. От руска страна документът бе подписан от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, а от аржентинска - от секретаря по енергетика към Министерство на държавната хазна Хавиер Игуасел.

Подписаният документ ще позволи да се разшири съществуващото сътрудничество с аржентинските партньори. Ние в „Росатом“ сме абсолютно уверени, че тази крачка ще даде нов импулс на взаимноизгодното ни сътрудничество в областта на използването на атомните технологии за мирни цели“, заяви Лихачов на церемонията.

Сред основните направления на сътрудничеството са разработване на различни модели за реализиране на проекти за изграждане на АЕЦ с голяма и малка мощност на територията на Аржентина. Споразумението предвижда работа по проекти в трети страни, включително изграждане на изследователски центрове и развитие на кадри за тях. Документът открива път и за провеждане на съвместни научни изследвания и подготовка на кадри в редица други направления.

Според споразумението, страните ще разгледат възможността за съвместна експлоатация на флота от плаващи АЕЦ на базата на руски дизайн, в контекста на завършването на строителството на първата плаваща АЕЦ в света „Академик Ломоносов“.

Едновременно с това бе подписана и „пътна карта“ за сътрудничество за реализиране на конкретни проекти в областта на използването на атомната енергия за мирни цели.

 

 

АЕЦ
мирен атом
руско-аржентинско партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия
Русия
Аржентина
По статията работи:

Маринела Арабаджиева