„Росатом“ ще произвежда медицински импланти на 3D принтери

Руската корпорация „Росатом“ планира да започне производство на медицински импланти на 3D принтери. Това съобщи Алексей Дуб, първи заместник генерален директор на научното подразделение на „Росатом“ – компанията „Наука и иновации“ пред ТАСС. Специализираната компания „Русатом-Адитивни технологии“ ще стане единен интегратор за развитието на новия бизнес на „Росатом“ – а именно адитивните технологии (триизмерен печат), съобщава atomic-energy.ru.

„Трябва да пуснем опитното производство на медицински импланти от 2020 г. През същата година трябва да създадем руско програмно осигуряване за 3D печат – т. нар. виртуален принтер“, заяви Дуб.  „Няма нужда да подобряваме традиционните продукти или механизми, защото има възможност за създаване на основата на напредналите технологии на съвършено нови конструкции с бионичен дизайн. Със същата или по-добра функционалност, но с десет пъти по-малко тегло“, обясни Дуб.

РусАТ ще се съсредоточи върху четири ключови направления – разработване на комплексно програмно осигуряване за целия жизнен цикъл на адитивното производство, асортимент от технологично оборудване – в това число 3D принтери и компонентите им, създаване на материали и метални прахове за 3D печат, изпълнение на услуги с 3D печат и внедряването на адитивните технологии в производството.

„Росатом“ вече има разработен опитен образец на промишлен 3D принтер от второ поколение. До края на тази година се планира да започне серийното му производство в Новоуралск.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари