НАЧАЛО » технологии

"Росатом" събира експерти на форум за бъдещето на ядрената енергетика

fb
3E news
fb
24-03-2014 12:22:00
fb

През април "Росатом" организира две международни срещи за специалисти в областта на атомната енергия,  които ще се проведат в столицата на Руската Федерация.

Деветият международен обществен форум-дискусия „Атомната енергия, общество и безопасност – 2014“ и „Развитието на дизайна и изграждането на технологии: от идеята до реалността“ са международни конференции, които ще се проведат в Москва. Общественият форум-дискусия ще се проведе на 10 и 11 април 2014 г. в President Hotel в руската столица. Целта му е да се превърне в дискусионна платформа за представители на "Росатом", на предприятия, градове и общини, които са домакини на ядрени съоръжения, неправителствени организации, учени и експерти от Русия и други държави.

Основна амбиция на форума е да се обсъдят социалните и екологични аспекти от развитието на ядрената енергетика в Русия и в целия свят, да се обмени опит с неправителствените организации и местните власти относно взаимодействието с ядрените съоръжения. Пленарните срещи и кръглите маси ще засегнат подходите за безопасно развиване на ядрената енергетика, теми за ядрена, радиационна и екологична безопасност, развитие на социалните сфери в градовете – домакини на ядрени съоръжения, проблемите, свързани с извеждане от експлоатация, както и тези, свързани с живота на материалите, получени при  използването на атомна енергия.

Международната конференция „Развитието на дизайна и изграждането на технологии: от идеята до реалността“ ще се проведе за пръв път. Организаторите се надяват да дадат старт на обмяна на опит между специалисти на водещите инженерни компании в руската атомна индустрия и други области на разработване и прилагане на модерни технологии при комплексните инженерни проекти. Конференцията ще обхване общия подход и работните принципи на съвременните инженерни компании,          основните предизвикателства на пазара, изискванията на руските и международните клиенти за компании със затворен цикъл, работещи в сферата на дизайна и изграждането на комплексни инженерни решения.

Ще има два тематични блока за участниците – „Модерно инженерство, решения и капацитети“ и „Технологични основи на съвременните инженерни компании“. В първия блок ще се обсъждат проблемите на дизайна, разработването и въвеждането на технически иновации, управление на конфигурациите, процесите по изграждане на сложните инженерни проекти и практическите опити в изпълнението до ключ. Във втория блок участниците ще обсъждат теми, свързани с развитието и прилагането на информационното управление на технологиите при комплексните инженерни проекти, създаване на ИТ-архитектура и общо информационно пространство на инженерните компании, осигуряване на информацията през целия жизнен цикъл на ядрената централа.

Надеждите са конференцията да стане ежегодна и да привлича специалисти от водещи руски и световни инженерни компании. „Надяваме се чрез тази конференция да установим сътрудничество между родните и чуждестранните компании и очакваме комуникационната среда, която ще създадем, да бъде полезна и необходима“, споделя Марат Мустафин, изпълнителен директор на Атоменергопроект,  инженерната компания на Росатом и един от организаторите на събитието.         

Росатом
ядрена енергетика
социални аспекти
технологии
По статията работи:

Маринела Арабаджиева