„Росатом“ се надява да осъществи през 2020 г. проект за строителство на реактор БН-1200

реактор БН-800

Руската държавна корпорация „Росатом“ се е обърнала към правителството с молба за осъществяване през 2020 г. на проекта за строителство на реактор БН-1200.

„Разбира се, бихме искали, опитният проект „Пробив“ вече да премине към промишленият комплекс и да започнем строителство на бързи реактори по целия свят. За това е необходимо да се построи първият промишлен мощен реактор на бъри неутрони с мощност от 1200 МВт в Русия. Ние внесохме такова предложение до правителството и се надяваме да се вместим в 2020 г. в енергийната система с първата мощност от 1200 МВт на бързи неутрони“ , заяви председателят на „Росатом“ Алексей Лихачов на среща с президента на Русия Владимир Путин, цитиран от руските агенции.

„Тогава съответно ние ще можем да предложим не амо строителство на наши типове водо-водни реактори, но  и строителство на цели промишлени енергийни комплекси с нашите партньори също така активно и по целия свят, както и сега“, добави той.

Лихачов отбеляза, че Русия е единствената страна с опит при експлоатацията на реактор на бързи неутрони, „ние сме единствените с промишлен опит при експлоатацията на таква реактори, както и Свердловска област, Белоярската АЕЦ – БН-600 и БН-800“Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари