НАЧАЛО » технологии

„Росатом“ отработва нова технология за обезвреждане на радиоактивните отпадъци

fb
3E news
fb
05-07-2016 03:55:00
fb

Специалистите от предприятието на държавната корпорация „Росатом“, Научно-изследователски институт за атомни реактори (НИИАР, Димитровград, Уляновска област) започнаха отработка на технология за обезвреждане на опасни радиоактивни отпадъци на създаденият в института комплекс от специални инсталации, става ясно от годишния доклад на НИИАР за 2015 г.

В работещото в ядрените реактори гориво се натрупват така наречените малки актиниди – дългоживеещи радиоактивни изотопи на америций, кюрий, нептуний. На тях се дължи и основната причина за високата радиоактивност на отпадъците при преработката на отработилото ядрено гориво, затова трябва да се създават промишлени технологии за тяхното обезвреждане.

Ефективно изгаряне на малките актиниди е възможно в реакторите на бързи неутрони. За това е необходимо да се отработи технология за създаване на нови горивни елементи, съдържащи малки актиниди с цел тяхното „доизгаряне“, съобщава РИА Новости.

По-рано в НИИАР с участието на редица предприятия на „Росатом“ бе построен комплекс от експериментални инсталации за изготвяне на прахообразна смес от уранов нитрат, плутоний, нептуний, америций и кюрий и производство на горивни касети от тази смес.

 

радиоактивни отпадъци
Росатом
По статията работи:

Маринела Арабаджиева