Вадим Титов: „Росатом“ може да сподели идеи, когато дойде времето за строителство на АЕЦ в България

Вадим Титов

Вярвам, че „Росатом“ ще бъде в състояние да даде определени идеи, когато дойде времето, как може да участваме в изграждането на една АЕЦ (напр. АЕЦ „Белене“). Това коментира в рамките на  дискусия на кръгла маса на тема „Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще“ Вадим Титов, директор за Централна Европа на „Росатом - Международна мрежа“. Коментарът бе по повод възможностите в България да се повтори моделът за финансиране на унгарската АЕЦ „Пакш 2“. В този смисъл Титов обясни, че „Росатом“ има огромен опит предвид различни схеми, прилагани при изграждането на 34 АЕЦ по света и в Русия.

По-рано по време на презентация Титов подчерта, че компанията има готовност да доразвие която и да е част от проекта за АЕЦ „Белене“. Представителят на руската ядрена корпорация не подмина доброто сътрудничество с българската страна в рамките на удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй+, доставката на гориво и редица други дейности в областта на ядрената енергетика.

Когато хората говорят за ядрена енергетика, обикновено се спекулира с цената на произвежданата електроенергия. Въпросът е как се управлява. Обикновено се прилага погрешен подход, като се говори за цена на капитала, жизнен цикъл и пр. Всъщност цената на електроенергията от ядрени централи е доста добра и доста по-изгодна от другите енергийни източници, каза Титов.

Това, което ни вдъхва оптимизъм е Германия и това, което се случва с енергийния микс, каза той, като припомни решението за намаляване на дела на произвежданата електроенергия от АЕЦ (атомни електроцентрали). Позовавайки се на статистически данни, Титов обясни, че решението за спиране на АЕЦ в Германия на практика е довело до ръст на въглеродните емисии в страната. По думите му тази промяна  се е отразила и при трансформирането на цената на електроенергията, която е нараснала значително. Спирането на производството на електроенергия от ядрените централи на практика не е довела и до повишаване на енергийната ефективност, отбеляза той. По думите му ядрената енергия е добро решение и за зелената енергия.

Представителят на „Росатом“ очерта и ролята  на  корпорацията в развитието на ядрената енергия в световен мащаб. В момента руската ядрена корпорация изгражда 34 обекта по света, като Индия, Боливия, Египет, включително и Русия. Ядрените технологии напоследък имат широко приложение в медицината, те са от значение и при строителството на ледоразбивачи.

Не е възможно развитието  на космическите технологии без ядрена енергетика, подчерта Титов.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари