„Росатом“ е поискал за модернизация на руската енергетика 1,5 трлн.рубли

Руската държавна компания „Росатом“ поиска от правителството да отдели 1 трлн. рубли за строителство на реактори в рамките на програмата за модернизация на енергетиката на страната, съобщава порталът РБК, позовавайки се на представител на компанията и четири източника, близки до обсъждането на въпроса от правителството.

Общо, финансирането на програмата за модернизация се оценява на сумата от 1,5 трилиона рубли.
Предложението на „Росатом“ бе огласено на съвещание при вицепремиера Аркадий Дворкович по-рано на 12 февруари. Предполага се, че отделянето на средствата ще е за строителството на три реактора ВВЕР-1200 – на Курската АЕЦ, друг – на Смоленската АЕЦ и реактор на бързи неутрони (в момента такъв се строи на Белоярската АЕЦ).

Един от източниците на изданието отбелязва, че „Росатом“ предлага да бъдат компенсирани разходите за строителството на първите три. От компанията не уточняват данните.

Председателят на управителния съвет на държавната компания „Роснано“ Анатолий Чубайс от своя страна предлага да се строят повече зелени енергийни блокове, заявяват трима от източниците на изданието. По-рано тази държавна компания излезе с предложение за продължаване на програмата за подкрепа на зелената енергетика до 2035 г. и да се разшири с още 20 ГВт. Чубайс каза в интервю за „Ведомости“, че за това може да са необходими 2 трлн. Рубли. Източниците на РБК казват, че на съвещанието при Дворкович е ставало въпрос за 1,5 трлн. Рубли.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари