НАЧАЛО » технологии

Рокади в Microsoft

Бил Гейтс сменя ролята си, а Сатя Надела официално е новият генерален директор на компанията

fb
3E news
fb
04-02-2014 06:57:00
fb

Бил Гейтс официално обяви, че се оттегля от председателския си пост в Борда на директорите в Майкрософт. Той ще продължи да посвещава времето си на компанията, като се надява, че ще прекарва в концерна поне по един ден седмично. В ролята си на технически съветник Гейтс ще помага на новия, трети подред, генерален директор на Майкрософт Сатя Надела.

След като преди няколко месеца досегашният изпълнителен директор Стив Балмър обяви пенсионирането си, един от най-често спряганите му наследници бе именно Надела. Той е част от компанията от 1992 година, като последно заемаше поста вицепрезидент на отдела за облачни и корпоративни услуги на Майкрософт. В миналото е бил президент и на звеното за сървъри и инструменти на компанията. Родом е от Хайдерабад, Индия, учи в университетите на Уисконсин, Чикаго и Бангалор.

"Майкрософт е една от малкото компании, които правят революция в света на технологиите. За мен няма по-голяма чест от това да бъда избран за лидер на компанията”, коментира Надела. Той споделя мнението, че пред компанията стоят необятни възможности, “но за да ги използваме, трябва да сме ясно съсредоточени, да се развиваме по-бързо и да продължим да се променяме”.

Голяма част от работата на новия директор ще е обвързана с това да развие и увеличи способностите на Майкрософт в предлагането на иновативни продукти.

"Неговата визия за това как технологията ще бъде използвана по целия свят е точно това, от което Майкрософт се нуждае в момент, когато компанията навлиза в следващата фаза на иновация и растеж", коментира самият ѝ основател Бил Гейтс. Тое е убеден, че в настоящия момент няма по-подходящ за поста от Сатя Надела, който “доказан лидер с инженерни способности, бизнес визия и способност да сплотява хората”.

Мнението на Гейтс споделя и Джон Томпсън, който пък наследява него на председателкото място в Борда на директорите.

Бил Гейтс
Сатя Надела
Microsoft
По статията работи: