НАЧАЛО » технологии

„Риск инженеринг“ ще строи ВЕИ централи и съоръжения за обезсоляване на водата в Саудитска Арабия

fb
3E news
fb
05-06-2014 10:23:00
fb

„Риск инженеринг“ ще си сътрудничи с енергийната компания на Саудитска Арабия K.A. CARE (King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy), съобщиха от дружеството пред 3eNews. В момента се водят преговори „Риск инженеринг“ да постави фотоволтаични панели върху няколко небостъргача в Саудитска Арабия. Системата там ще бъде направена по примера на българската сграда на „Риск инженеринг“ в София, която бе една от първите у нас с монтирани слънчеви панели на покрива.

Освен със слънчеви панели българската компания в Саудитска Арабия ще участва и в строителството на съоръжение за обезсоляване на морската вода, обясни Нели Беширова, изпълнителен директор на „Риск Инженеринг“. Все още се уточняват параметрите по сделката, но се планира още през тази година да започне работа по новите два проекта на „Риск инженеринг“.

Българската фирма е и сред първите, които са успели да пробият на пазара на Саудитска Арабия. „Риск инженеринг“ е и единствената българска фирма, която си партнира успешно с държавното дружество в арабската страна, обясни още Беширова. Освен монтиране на ВЕИ централи по сградите от K.A. CARE са предложили на нашата фирма да изгради и голям фотоволтаичен парк като неговите параметри все още се уточняват.

Представители на Саудитска Арабаия присъстваха и на ядрената конференция "Българската атомна енергетика - Национална, регионална и световна енергийна сигурност", организирана от Българския атомен форум – Булатом с председател Богомил Манчев. В момента арабската компания проучва възможностите за строителство както на нови ВЕИ централи, така и на първата си атомна електроцентрала.

Страната ще има нужда от нови мощности, защото потреблението на енергия непрекъснато се вдига. Тези мощности обаче трябва да са и щадящи околната среда, обясниха представители на арабската компания.

Риск инженеринг
ВЕИ централи
подслаждане на морска вода
Саудитска Арабия
По статията работи:

Георги Велев