НАЧАЛО » технологии

„Риск инженеринг“ е избрана за консултант в строителството на първата виетнамска АЕЦ

fb
3E news
fb
07-04-2014 07:48:00
fb

Българската енергийна компания „Риск инженеринг“ е избрана за консултант в изграждането на първата АЕЦ във Виетнам. Това стана ясно днес по време на посещението на българския премиер Пламен Орешарски във Виетнам. По време на посещението премиерът Орешарски е изказал своята подкрепа от името на българската държава за подписването на договора за консултантски услуги при изграждането на първата атомна електроцентрала в страната. Договорът за консултантантските услуги по проекта е бил подписан от Нели Беширова, изпълнителен директор на „Риск Инженеринг“ и представители на държавната виетнамска компания Electricity Viet Nam (EVN).

Българската компания е била избрана за консултант от виетнамското правителство след международен конкурс, в който са участвали 18 компании. Това е и най-големият договор, подписан между българска фирма и виетнамска компания, по време на посещението на премиера Пламен Орешарски там.
Българското дружество ще консултира държавната виетнамска EVN в строителството на първите два блока на виетнамската АЕЦ. Блоковете ще бъдат изградени с руска технология, а  EVN води преговори за изграждане на още два реактора, но с други производители. Предвижда се двата ядрени блока да бъдат построени във виетнамската провинция Нин Тхуан, като централата ще се казва АЕЦ „Нин Тхуан“.

Освен договорът на „Риск инженеринг“ и компанията „Приста Ойл“ е на път да подпише договор за изграждане на рециклиращи мощности за обработка на масла.

Риск инженеринг
виетнамска АЕЦ
Пламен Орешарски
посещение
По статията работи:

Георги Велев