Проф. Атила Асоди: Проектът АЕЦ „Пакш 2“ спечели заради стабилната държавна политика

Всяка страна членка на Европейския съюз може да избира сама енергийният си микс. Това подчерта в изказването си в рамките на кръгла маса на тема „Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще“, организирана от сп. „Ютилитис“ проф. Атила Асоди (Attila Aszodi), упълномощен представител на унгарското правителство за АЕЦ “Пакш”. Проф. Асоди представи пътят на развитие на проекта от старта до превръщането му в модел, който е признат за рентабилен от Европейската комисия.

Анализирайки  инсталираните мощности за производство на електроенергия в Европа, проф. Асоди обясни, че на практика големите мощности по възраст са на 40 години.

Бумът на АЕЦ беше преди 20-30 години и вече започват да остаряват, а през последните 50 г. най-много са мощностите, разчитащи на фосилни горива.

500 теравата от първичното производство обаче ще изчезнат през следващото десетилетие, каза проф. Асоди. По думите му цялата енергийна мрежа на Европа е изправена пред сериозна предизвикателство. В този смисъл той разгледа и целите на Европа - евтини доставки и ценова достъпност, намаляване на емисиите.

Сценарият на ЕС не може да бъде изпълнен, ако единствено разчитаме на ВЕИ. Ядрената енергетика е от голямо значение за енергийния микс, стана ясно от обясненията на проф. Асоди.

В този контекст, базирайки се на изключително експертен анализ, Атила Асоди обясни и предприетото и защитено от унгарското правителство и парламент решение за изграждане на АЕЦ „Пакш 2“.  Въпреки, че по думите му изграждането на този проект няма да реши очертаващите се проблеми в бъдеще.

“Това няма да реши всички проблеми и трябва да мислим и за въвеждане на нови, други мощности“, каза той. Проф Асоди проследи пътя от 2011 г. на проекта за АЕЦ „Пакш“ след решението на парламента на страната през разговорите с „Росатом“ и постигане на балансиран вариант за строителство и финансиране до разследването на Европейската комисия, продължило няколко години.

„Росатом“ ни предложиха интересен пакет – не само технолгия, но и финансиране – заем от Русия 10 млрд.евро“, обясни проф. Асоди, като обясни и условията на заема, фиксирани със споразумение.  Руското финансиране е в обем от  10 млрд. евро и покрива 80 „% от проекта, а 20% ще се финансират от Унгария. „Тоест в рамките на целия проект докато се пусне в експлоатация този заем трябва да бъде усвоен“, каза той, като допълни че в началото, докато върви строителството и пускането в експлоатация се запазва лихвения процент, който започва да  расте, като се увеличава на 7 години.

„Рамката беше заложена от междуправителственото споразумение“, обясни професорът.
В момента по проекта са спазени всички европейски правила, което се констатира от Европейската комисия. Подробното решение е на страницата на ЕК , а  докладът е 88 страници.

Приходите от новите блокове ще покрият разходите, включително капиталовите, експлоатационните, разходите за поддръжка, както и разходите за управление на отпадъците, каза още унгарският професор.
Той обясни и проверката на ЕК по отношение на т.нар- „държавна помощ“.

ЕК сравни какво би направил един частен инвеститор и дали би инвестирал в подобно начинание и с претеглената стойност на капитала, тоест сравни доста икономически показатели, каза той.  

Знаем колко електроенергия ще се произвежда, имаме диапазона и може да работим по няколко възможни сценария и с окончателната възвръщаемост на инвестицията също може да се играе в този диапазон. Възвръщаемостта, по думите му сега е оценена на 7,35 %, докато при частен инвеститор би била 7,78% и това е единственият елемент на държавната помощ.
В сравнение с други проекти при АЕЦ „Пакш“ държавната помощ на практика е само по отношение на възвръщаемостта. .Така унгарската страна, според Асоди на практика защитава успешно проекта за атомната централа.

„ЕК каза че Унгария ще изпълни целите на Европа 20/20, а намесата на правителството води до отстраняване на неуспехите на пазара и то е приложило подходящ елемент за отстраняване на неуспеха, а  държавата има стимул за изпълнение на проекта“, заключи проф. Асоди. Той не се нае да даде съвет за АЕЦ „Белене“, но подчерта, че стабилната политика на правителството и парламента на Унгария, работата с неправителствените организации и обществеността е в основата на успеха за АЕЦ „Пакш 2“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари