Професионалната гимназия от Чепеларе ще участва за шеста година в Shell Eco-marathon Европа 2018

Учениците са с амбиции да попаднат в първите десет в своята категория

Отборът на гимназията в Чепеларе за участие в Shell Eco-marathon Европа
Източник: Shell България

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе ще отбележи своето шесто поредно участие в Shell Eco-marathon Европа тази година. Талантлавите ученици ще се опитат да изминат най-дълго растояние в категорията „Прототип“, задвижван с електрическа батерия на пистата в Лондон през м. юли. Най-младите български представители са започнали конструирането на новия автомобил “STORM-K” няколко месеца след края на Shell Eco-marathon 2017.

Тази година автомобилът е с изцяло променена визия с иновативна аеродинамична форма, която е плод на идеи, генерирани от ученици от 9 и 10 клас. Направени са много подобрения, сред които е добавената телеметрична система. Тя измерва препоръчителната скорост и време, с които трябва да се измине всеки участък от пистата. Благодарение на самостоятелно разработения от отбора 4-инчов дисплей пилотът ще може да следи напрежението, консумацията на ток, както и показателите на телеметричната система. Също така електромобилът е по-дълъг с 20 см, но въпреки това е oлекотен и тежи 40 кг., за разлика от миналата година, когато теглото му беше почти 50 кг. Изцяло нови са предното и задното окачване, както и лагерите. Добавена е и черна кутия, чрез която, след приключване на състезанието ще могат да се анализират данните за по-добра оценка на силните и слабите страни на колата.

„Категорията, в която участваме – „Прототип“, задвижван с електрическа батерия е една от най-конкурентните, но вярваме, че ще постигнем целта си да бъдем сред първите 10 европейски отбора и да развием скорост от 400 км/квч. Благодаря на Shell за предоставената възможност и за подкрепата през всички тези години,“ отбеляза ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.

„Най-младите български участници вече са натрупали достатъчно опит, знания и кураж през годините, които ги мотивират да проектират изцяло подобрен автомобил. Вярвам, че техните усилия ще се увенчаят с успех и те ще достигнат целта си да се класират сред първите 10 европейски отбора в своята категория. Тази година екипът на Чепеларе представя усъвършенстван и по-ефективен автомобил, а именно това е целта на състезанието и техният труд се забелязва от журито“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Новата визия на екологичния автомобил на учениците от Чепеларе ще бъде представен на специална церемония на 7 юни в София, заедно с колите на другите български участници.

„Изгради бъдещето“ е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки идеи в действие от студенти, предприемачи и индустрията, които се обединяват, за да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 5 и 8 юли.

Shell Eco-marathon е глобално състезание за ученици и студенти, които имат страст към разработването на иновативни решения за мобилност. Инициативата има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

Състезанието се провежда се в Азия, Америка и Европа и се състои от две ключови състезания: Shell Eco-marathon Mileage Challenge и Световен шампионат за пилоти. Предизвикателството пред студентите и учениците е да проектират, конструират и управляват ултра енергийно ефективни автомобили.

Инициативата датира от 1939 г., когато служителите на Shell Oil Company в САЩ направили приятелски залог, кой би могъл да се движи най-много с едно и също количество гориво. През 1985 г. във Франция се провежда първото състезание Shell Eco-marathon Европа, което приветства 25 отбора. От април 2007 г. в Детройт се организира Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка, а през 2010 г. в Малайзия се провежда Shell Eco-marathon Asia. През 2018 г. Shell Eco-marathon и шампионатите за пилоти ще се проведат в Сингапур, Калифорния и Лондон, а Лондон ще бъде домакин на големия финал на Световния шампионат за пилоти.

Shell Eco-marathon Challenger Event e отделен предварителен кръг на Shell Eco-marathon Европа, по време на който отборите, заявили участие за първи път, имат възможност да тестват и да правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание. Също така в него могат да вземат участие и отбори, които вече са се състезавали в Shell Eco-marathon, но имат желание да изпробват своя автомобил преди финалите в Лондон.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари