Проучване на Visa: 90% от потребителите са закупили онлайн стоки и услуги за свободното време през последните 12 месеца

28% от респондентите, които се разплащат онлайн, биха се отказали от поръчката, ако търговецът не приема онлайн разплащания

Източник: Visa България


Над 50% от българските потребители са правили резервация за почивка с дебитна или кредитна карта, показва проучване на Visa. Те предпочитат картовите онлайн разплащания най-вече защото са удобни, лесни и не изискват пари в брой. Значителна част от потребителите, които избират да се разплащат онлайн (28%), биха се отказали от поръчката, ако търговецът не приема онлайн разплащания.


„Наблюдава се повишение на потребителския интерес към електронните разплащания за дейности в свободното време. Най-често потребителите избират своята дебитна или кредитна карта, за да платят за три типа прекарване на свободното време: 53% от респондентите правят резервация за почивка, 40%  – плащат сметката в ресторант или друго заведение, а 39% –  купуват книги и списания. Средната сума, която потребителите плащат на месец за забавление с дебитна или кредитна карта, е 134 лева,“ каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.


Проучването показва още, че мъжете плащат най-вече за почивки (56%), докато жените често купуват книги и списания (42%). Дебитните и кредитните карти са най-често средство за разплащане в барове и ресторанти – използват се няколко пъти месечно от 35% от потребителите, които предпочитат този начин на забавление. Книги и списания купуват с карта веднъж месечно 24% от респондентите, които избират да четат в свободното си време, а най-често веднъж на шест месеца  заплащат с карта самолетни билети (44%) и почивки (40%).


Други популярни дейности през свободното време за българския потребител са посещенията на театрални постановки, кино прожекции или концерти (48%), както и спортни занимания (17%), които се нареждат след трите фаворита: четене на книги и списания (62%), излизане на ресторант, бар или кафе (56%) и резервация на почивка (53%).


Когато закупуват онлайн стоки и услуги за свободното време, най-често потребителите предпочитат разплащания с дебитна или кредитна карта през сайта на търговеца (42%). От тях 38% живеят в страната спрямо 28%, които живеят в София. Въпреки че това е предпочитан начин на разплащане предимно за потребители на възраст между 18 и 34 години (37%), разликата спрямо потребителите между 35 и 65 години е малка, тъй като 32% от тях също пазаруват онлайн с дебитна карта. Проучването показва, че все още 30% от потребителите предпочитат разплащания в брой, а 12% плащат през ePay.


Потребителите все по-често използват електронните разплащания в своето ежедневие, като посочват за основни причини удобството, сигурността, лекотата и лесното проследяване на разходите.


Visa осъществи „Проучването за практики на разплащания за стоки и услуги, свързани със свободното време“, на агенция за маркетингови проучвания Noema. Изследването се проведе сред потребители на възраст между 18 и 65 години, които са заплатили с дебитна и/или кредитна карта стоки и/или услуги, свързани със свободното време, през последните 12 месеца в десетте най-големи града в България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Добрич, Шумен и Сливен. Общият брой на извадката е 400 души.

Visa Inc. е световен лидер в дигиталните разплащания. Нашата мисия е да свързваме света чрез най иновативната, надеждна и сигурна мрежа за разплащания, като създаваме възможност  потребителите, бизнеса и икономиките да процъфтяват. Нашата модерна глобална мрежа за обработка на данни, VisaNet, гарантира сигурни и надеждни разплащания в целия свят и може да обработва над 65 000 съобщения за трансакции в секунда. Иновациите, които са постоянно във фокуса на компанията, са катализатор за бързия растеж на свързаната търговия през всяко едно устройство и са движещата сила за постигането на мечтата за безкешово бъдеще за всеки, навсякъде. В периода на преход от аналогов към дигитален свят Visa посвещава своята марка, продукти, хора, мрежа и обхват на преобразяването на бъдещето на търговията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари