Проучване на VISA: Пътуваме по-често, но за по-кратко в чужбина

Изследването „Глобални нагласи за пътувания“ сред повече от 15 000 пътуващи разкрива, че хората се притесняват, когато носят пари в брой по време на път

Източник: Visa България

Visa публикува резултатите от проучване, което изследва в подробности моделите и тенденциите на пътуване и туризъм през 2017 г. Изследването “Глобални нагласи за пътувания” показва, че прогонването на стреса е основната причина за хората да пътуват. Същевременно някои дейности, като получаване, носене и размяна на пари в брой могат да причинят тревожност и стрес у пътуващите.

С услугите на Visa за електронни разплащания картодържателите разполагат със свободата да пазаруват по целия свят и да се възползват от изгодни валутни курсове при разплащане в местна валута, както и да избегнат скрити такси за превалутиране, когато се върнат в страната си.

Макро тенденции при пътуванията през 2018 г.:

В допълнение към проучването на причините и начините на планиране, проучването “ГЛОБАЛНИ НАГЛАСИ ЗА ПЪТУВАНИЯ” сред пътуващи от 27 държави разкрива още редица макроикономически тенденции, които се очаква да продължат и през 2018 г.:

Все по-кратки пътувания: средният брой нощувки на глобално ниво е осем, в сравнение със средно десет нощувки за пътуване през 2013 г.  

Повече пътувания в чужбина: на глобално ниво се очертава тенденция за повече пътувания в бъдеще: от средно 2,5 пътувания за последните две години до средно 2,7 за предстоящите две. Най-много пътувания през последните две години са осъществени в региона на Северна и Южна Америка – средно 3,2 за 2017 г.

Технологиите помагат на пътуващите да се ориентират по-лесно: 88% от пътуващите споделят, че са имали интернет връзка по време на пътуването си. Почти половината от участниците в проучването (44%) използват приложения за споделено пътуване на територията на държавата, която посещават.

Няколко дестинации с едно пътуване: 11% от пътуванията по света включват посещения на няколко държави в рамките на едно пътуване.

Най-посещаваните държави са Япония, САЩ и Австралия: най-посещаваната дестинация в света през последните две години е Япония, която измества САЩ от челното място. Тук трябва да се отбележи и ролята на предпочитанията според произхода: например, хората от региона на Тихоокеанска Азия най-често избират Япония като дестинация за пътуване. Американските граждани предпочитат континентална Европа, Мексико, Канада и Япония.

Общ разход: жителите на Саудитска Арабия се нареждат на първо място по отношение на общата изхарчена сума за резервации, билети и разходи по време на пътуване в чужбина. Следват ги китайците, австралийците, американците и кувейтците.

Улеснени разплащания в чужбина

Все повече хора се възползват от възможностите на технологиите при планиране на своето пътуване – през 2017 г. 83% от пътуващите са използвали технологично решение, в сравнение с 78% през 2015 г. Същевременно, обаче, по-голямата част от хората все още избират аналоговите методи за разплащане в чужбина.  

Въпреки че много от пътуващите използват банкови карти, повечето от тях (77%) все още предпочитат разплащане в брой. В същото време при разплащане в чужбина с карти Visa, потребителите могат да се възползват от изгодни обменни курсове, като си спестят изненадващи такси за превалутиране.

Тенденции при разплащане в брой по време на пътуване в чужбина:

Парите в брой причиняват тревожност: основното притеснение по време на пътуване е загубата или кражбата на пари в брой.

Разточителни разходи: средната похарчена сума при пътуване в чужбина е 1 793 долара за едно пътуване. Средната сума в брой, с която пътуващите разполагат в себе си, достига еквивалента на 778 долара.  

Предварителна подготовка: За да разполагат с такива суми в брой, 72% от хората  обменят пари в съответната валута още докато са в родината си и преди самото пътуване.

Съображения за сигурност: едва един на всеки десет души тегли пари от банкомат в чужбина. Водещата причина за това е свързана със сигурността – един от всеки петима пътуващи посочва, че не тегли пари от банкомат от съображения за сигурност. Жителите на Европа, Близкия изток и Африка са по-склонни да теглят пари от банкомати в чужбина, в сравнение с хората от останалите региони.  

Спестени пари в брой: Цели 87% от хората посочват, че разполагат със останали пари в брой в края на пътуването. Едва 29% от пътуващите обменят оставащата сума обратно във валутата, в която могат да я ползват в родината си. Средният размер на останалите пари в брой на глобално ниво е 123 долара.

„Развълнувани сме от повишаването на интереса към международни пътувания на етап, в който технологиите играят все по-голяма роля във всеки момент от пътуването. Visa картите гарантират на пътуващите сигурни, защитени, бързи и удобни разплащания в чужбина, като премахват неудобствата на парите в брой. Все повече хора ще предприемат международни пътувания през тази година и се надяваме се да им помогнем да се насладят на пълноценно изживяване“, казва Лин Бигар, директор „Маркетинг и комуникации“ на Visa.

Съвети за сигурност и спокойствие при разплащане по време на пътуване


- Използвайте своята Visa карта за плащане в местна валута, за да избегнете скрити такси за превалутиране.

- Използвайте своята кредитна или дебитна карта за покупки. Visa гарантира сигурни, удобни и лесни разплащания в чужбина, с които не е нужно да разполагате с пари в брой. Сигурността на потребителите е гарантирана допълнително и от политиката на Visa за нулеви задължения, по силата на която картодържателите са освободени от отговорност при неоторизирани движения по техните сметки.

- За допълнителна сигурност, търсете начини за плащане на активиран от чип POS терминал.

- Търсете логата на Visa или PLUS на POS терминалите или банкоматите: те са гаранция за това, че устройствата приемат международни разплащания с карта.

Допълнителни резултати от проучването:

Средният разход за едно пътуване възлиза на 1 793 долара. Пътуващите очакват тази сума да нарасне, като най-голям ръст се очаква сред пътуващите от региона на Близкия изток. 

 

Предвиден разход за следващата ваканция в сравнение с предходното пътуване (средна сума в щатски долари)*

 

Регион

Последно пътуване

Следващо пътуване

Процентен ръст

Средно на глобално ниво

1793

2443

36.25%

Африка и Близкия изток

2666

2666

0%

Тихоокеанска Азия

1677

2443

45.68%

Европа

1 174

1409

20.02%

Северна и Южна Америка

2248

2840

26.34%

 

Петте водещи пазара по отношение на предвиден разход за следващо пътуване (средна сума в щатски долари)

 

Саудитска Арабия

Китай

Австралия

Великобритания

Кувейт

Следващо пътуване

4800

4034

3529

3500

3474

Политиката на Visa за нулеви задължения не е приложима за различни видове корпоративни карти, трансакции от сметка или каквито и да било трансакции, които не се обработват от Visa. За конкретните рестрикции, ограничения и други подробности, моля, консултирайте се с издателя на вашата карта.

*Средна сума, предвидена за следващото пътуване (в щатски долари)

*Средна сума, изхарчена при последното пътуване в чужбина (в щатски долари)

 

Петте водещи пазара по отношение на похарчената сума за последното международно пътуване (средна сума в щатски долари)*

 

 

Саудитска Арабия

Кувейт

Китай

Австралия

ОАЕ

Последно пътуване

5333

3143

2988

2745

2722

 

Повече информация за изследването можете да откриете тук: Visa.com/TravelStudy.

 

Проучването “Глобални нагласи за пътувания”анализира потребителското поведение и моделите на разплащане по време на пътуване в чужбина. Детайлното изследване на тенденциите по отношение на международните пътувания е част от ангажимента на Visa да улеснява и подпомага бизнес развитието на водещи представители на туристическия бранш. Проучването е осъществено в сътрудничество с консултантската компания ORC International и включва 15 500 интервюта, проведени на 27 пазара. Visa прави това изследване от 2008 насам.  


Visa Inc. е световен лидер в дигиталните разплащания. Нашата мисия е да свързваме света чрез най иновативната, надеждна и сигурна мрежа за разплащания, като създаваме възможност   потребителите, бизнеса и икономиките да процъфтяват. Нашата модерна глобална мрежа за обработка на данни, VisaNet, гарантира сигурни и надеждни разплащания в целия свят и може да обработва над 65 000 съобщения за трансакции в секунда. Иновациите, които са постоянно във фокуса на компанията, са катализатор за бързия растеж на свързаната търговия през всяко едно устройство и са движещата сила за постигането на мечтата за безкешово бъдеще за всеки, навсякъде. В периода на преход от аналогов към дигитален свят  Visa  посвещава своята марка, продукти, хора, мрежа и обхват на преобразяването на бъдещето на търговията.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари