НАЧАЛО » технологии

Проектът за АЕЦ "Аккую" получи статут за стратегически инвестиции

fb
3E news
fb
02-04-2018 08:48:00
fb

Проектът на строящата се в Турция АЕЦ „Аккую“ получи статут на стратегически инвеститор, съобщи в понеделник на брифинг в Москва сътрудникът на президента на Русия Юрий Ушаков, цитиран от руските медии.

„Проектната компания „Аккую“ получи на 28 март статут на стратегически инвеститор. Това ще даде възможност за подобряване на данъчните отстъпки и преференции. Спестяванията на компанията може да достигнат от порядъка на 10 млрд. долара. Общата стойност на проекта „Аккую“ е 20 млрд. долара.

„Въпросът е в това, че ако не бяха предоставени от турската страна на допълнителни преференции, то стойността би била по-голяма. Към настоящия момент първоначалната сметка за строителството през тези няколко години е за ориентировъчни 20 млрд. долара“, обясни Ушаков.

Обновеният сертификат за стратегически инвеститор е издаден на АО „Аккую Нуклеар“ по заявка, подадена от компанията в министерство на икономиката на Турция. Сертификатът е издаден на основание на влезлият в сила на 27 март 2018 г. закон „За поправки в закона за данъчното облагане, няколко закона и постановления, със статут на закон“, одобрен по-рано от парламентът на Турция, съобщава цитираната от АО „Русатом Енерго Интернешънъл“ (структура на „Росатом“).

Полученият сертификат има важно значение за икономиката на проекта. В частност се предвижда намаляване или освобождаване от плащане на данъци и митнически мита.

„Росатом“ през декември 2017 г. започна строителство на АЕЦ „Аккую“ при ограничена лицензия.

Церемонията по изливането на първия бетон се очаква през тази седмица АЕЦ „Аккую“ се строи по модела ВОО и засега руската компания „Росатом“ е собственик на 100 % от капитала. След пропадането на първите  преговори за продажба на 49 %,  се  очаква появата на нови кандидати от турската страна. Стойността на проекта за централата е 22 млрд. долара, а пускът на първия блок е планиран за 2023 г.  Тур

АЕЦ Аккую
АЕЦ
Росатом
Турция
статут за стратегически инвестиции
По статията работи:

Маринела Арабаджиева