НАЧАЛО » технологии

Продуктово решение от ABB Ability™ в помощ на нарастващия проблем с пластмасата в океаните по света

fb
3E news
fb
23-11-2018 01:41:00
fb

Голямото тихоокеанско сметище представлява огромно натрупване от пластмаса, което се носи в средата на Тихия океан, между Хаваите и Калифорния. Площта му вече заема два пъти размера на щата Тексас и три пъти размера на Франция.


Този факт създава неотложно екологично предизвикателство, за разрешаването на което вече се използва и технология на АББ.

Яхтата за изследвания на околната среда „Фантастико”, управлявана от холандската фондация By the Ocean we Unite (BTOWU), използва високо усъвършенствани решения, предоставени от АББ за изследване, измерване и отчитане на тази нарастваща концентрация от пластмаса в океана. Мисията на благотворителната организация е да изтъкне щетите, нанесени от милионите тонове пластмаса, които попадат в океаните по света всяка година. Вижте видео с екипа на фондацията >>

Фондацията оценява количеството пластмаса, което попада в океаните годишно, на около осем милиарда килограма. Това представлява 23 000 килограма нови пластмасови отпадъци на минута. Щом попаднат във водата, те започват веднага да вредят на околната среда и да навлизат в хранителната верига. Над 200 морски видове са били отчетени да поглъщат пластмаса. „Наистина тъжно е да видим колко много пластмаса сме оставили в океаните”, казва д-р Нанне ван Хойтема, координатор по научноизследователска дейност в BTOWU.

За да помогне в борбата с този проблем, плавателният съд използва морската консултативна система ABB Ability™ Marine Advisory System – OCTOPUS, за да планира оптимални маршрути, които максимизират неговата горивна ефективност и оперативно въздействие. Софтуерът е проектиран да помага на екипажа да планира маршрути, да въвежда данни от находки и да наблюдава атмосферните условия по време на изследователски експедиции във водите около Ротердам, Холандия; Франция, Белгия, Дания, южната част на Англия и Каналните острови. В същото време, порталът за морски флот ABB Ability™ Marine Fleet Portal помага на фондацията да събира и анализира данни в реално време от сензорите на борда на „Фантастико”.

Тези данни включват не само степента и характеристиките на откритите от плавателния пластмасови отпадъци, но и информация за пътуването и климатичните условия по маршрута на плавателния съд. Благодарение на портала ABB Ability™ Marine Fleet Portal, обществото има пряк достъп до изследванията и ключовите находки на „Фантастико” чрез уеб сайта на фондацията. Аудиторията на BTOWU има възможност да проследява статуса на плавателните експедиции чрез уеб сайта, който представя информация, свързана с видовете пластмасови частици, които биват откривани.

Натрупването на океанска пластмаса с все по-бързи темпове бива признато за основно предизвикателство, на което трябва да се обърне внимание. Европейският парламент вече гласува пълна забрана върху така наречените пластмасови изделия за еднократна употреба, в това число пластмасови прибори за хранене, чинии, памучни тампони и сламки. Но повече може и трябва да бъде направено, а мобилизирането на общественото мнение е от критично значение.

“Ключовият аспект на нашите изследователски експедиции е да представим нашите находки на колкото може повече хора,” казва д-р ван Хойтема. “ABB Ability ни дава възможността да споделим изследванията си с нашата аудитория в социалните медии. Давайки на хората у дома пряка връзка с нас в морето, ние можем бързо и ефективно да направим нашите изследвания част от ежедневнието на хората.”

“АББ е посветена на технологиите, които са съвместими с едно по-устойчиво бъдеще”, споделя Микко Леписто, старши вице президент „Дигитални решения” в АББ Морски сектор и пристанища. “Също така се радваме, че нашият морски софтуер се използва пряко в борбата за опазване на морската среда.” 

Подготвят се още екологични експедиции, използващи технологии на АББ.
АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 147 000 служители. 

 

АББ
технология на АББ
продуктово решение на
ABB Ability™
Пластмасови отпадъци
По статията работи:

Маринела Арабаджиева