НАЧАЛО » технологии

Прогнозата на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) за тенденциите в световната енергетика

fb
3E news
fb
01-05-2017 11:44:00
fb

Основните тенденции за развитие на енергетиката, все повече са свързани с възобновяемите източници на енергия. Това става ясно от презентацията на Michael Liebreich основателят на  Bloomberg New Energy Finance (BNEF), изнесена на състоялата се на 25 април 2017 г. поредна среща.

Глобалните инвестиции във ВЕИ през 2016 г. са спаднали със 17%, но половината от този спад се дължи на „продължаващото понижение на стойността на технологиите“. Независимо от свиването на инвестициите, количеството на новите проекти в областта на чистата енергия расте.
Несубсидираните цени на чистата енергия продължават да установяват нови рекордни минимуми, като тези нови цени достатъчно бързо ще станат „нормални цени“. Става въпрос за слънчевата енергетика, както и за вятърната енергетика (включва континентални и офшорни проекти).
„Възобновяемите източници на енергия продължават да изпреварват изкопаемите (горива) с 2 към 1. Аз продължавам да казвам на хората, че това не е алтернативна енергия. Това вече е основна енергийна технология. Няма алтернативна енергия, няма алтернативни факти“.

Зелени облигации, „пазарът, който не съществуваше преди 10 години“ е в подем (123 млрд. долара през тази година). „В този сектор текат пари“.
Видяхме „още една година, в която икономиката нарасна, а емисиите не се увеличиха“ - ще победим“.
Наблюдава се значителен ръст на възобновяемите източници на енергия“ в Китай, като в резултат на това „мрежата има проблеми“, в резултат на което загубите на енергия са около 10, 15%.


В Индия се случи невероятно събитие - стойността на слънчевата енергия „сега е по-евтина от тази на въглищата“. Темпът на нарастване на ВЕИ обаче все още е доста далеч от нивото, необходимо за достигането на целите за развитие на чиста енергия.
В същото време инвестициите на Европа в екологично чиста енергетика „застинаха“. „Само Великобритания практически спря използването на въглищата, което нагледно оказа ефект върху емисиите“.

В САЩ има „данъчен кредит за вятърната енергетика, инвестиционен и данъчен кредит за слънчевата енергетика и инвестициите в тези сектори продължават, като това са надеждни и привлекателни пазари“.
От 2008 г. вятърната енергетика в САЩ се е увеличила с 262%, а слънчевата 0 с 4 645%, корпоративното изкупуване на чиста енергия – с 5150%...
„Американците изразходват най-малко енергия от доходите си от времето на Втората световна война“.

Въглищата излизат от сектора за производство на електроенергия и се заменят основно с газ, но също така и с възобновяеми източници на енергия и енергийна ефективност. Изглежда, че вече няма никакъв начин за възстановяване на работните места във въглищния сектор.
BNEF е настроена оптимистично и към електромобилите, като прогнозира, че в глобален мащаб продажбите на електромобили през 2030 г. ще надхвърли 20 млн. броя, а през 2040 г. според очакванията между 35 до 47% от новите коли по пътищата ще са електромобили. За сравнение сега става въпрос за около 1 процент.

От BNEF прогнозират и спад в цените на батериите за съхранение на енергия. Стойността на литиево – йонните батерии в сравнение с 2010 г. е намаляла със 73%, като според очакванията през 2030 г. ще спадне с още 75%.

 

Пълната прогноза на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) : https://data.bloomberglp.com/bnef/sites/14/2017/04/2017-04-25-Michael-Liebreich-BNEFSummit-Keynote.pdf

Bloomberg New Energy Finance (BNEF)
ВЕИ
тенденции в световната енергетика
вятърна енергия
слънчева енергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева