Министър Петкова: Предвид значението на активите на CEZ за националната сигурност, новият купувач ще бъде детайлно проверен

За да бъде реализиран газовият хъб "Балкан", трябва да са на лице поне три различни източника. И ние работим именно в тази посока, заяви енергийният министър

Теменужка Петкова
Източник: бТВ

Нямам официална информация за продажбата на CEZ на индийски консорциум. Това каза пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В отговор на въпрос, че става въпрос за българската компания „Фючър енерджи“, собственост на Валентин Христов, като дружеството е  доставчик на електрическа енергия за България, Македония, Сърбия и Албания (за България и Македония е и Координатор на балансираща група), министър Петкова каза, че не запозната с тази информация.

„Трудно ми е да кажа категорично дали това е вярно. Това е една процедура, която чешката държава провежда. Това са активи, които са собственик на чешката държава и тази продажба се извършва по реда и условията на тяхното законодателство. Така че всяка едно информация, която идва от там е с голямата степен на вероятност. По всяка вероятност е така, но ние официална информация нямаме“.

В коментар на въпроса по отношение на активите на дружеството и значението им за националната сигурност на страната, министър Петкова обясни, че, в случай на сделка, ще бъде  направена проверка на новия купувач, предвид факта, че CEZ държи ценни активи.

 „Това, че чешката държава ще избере определи купувачи не означава, че те ще бъдат одобрени на всяка цена от българските власти. Трябва да бъде направена проверка от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е електроразпределителното предприятие с най-много и най-ценни активи. Така че ще бъде направена много сериозна проверка и, ако тези купувачи по някакъв начин не отговарят на изискванията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение“, допълни още тя.
По-рано Times of India, позовавайки се на информация в чешкия всекидневник  Hospodarske Noviny съобщи, че CEZ Group е близо до сделка за бизнеса си електроснабдяване и електроразпределение с компанията Фючър Енерджи на стойност 363 млн. долара. Говорителят на CEZ от своя страна коментира пред Ройтерс, че продължават разговори и с други кандидати.

По-рано за евентуален купувач чешките медии, следящи отблизо сделката съобщиха за още един вероятен купувач - чешката компания ЕНЕРГО-ПРО.

CEZ Group от своя страна вече съобщи през миналата седмица за постигнато споразумение за продажбата на ТЕЦ „Варна“ на българската компания SIGDA, в която мажоритарно участие има бившият транспортен министър в правителството на Орешарски, Данаил Папазов.

Министър Петкова коментира също така и значението на руския газ за осъществяването на проекта за газов хъб „Балкан“.

„Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта“, отбеляза министър Петкова. По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС. На въпрос дали реализирането на газовия хъб „Балкан“ би „бръкнало“ в руските интереси тя отговори: „Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газа няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника. И ние работим именно в тази посока“. Министър Петкова подчерта, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни. Министър Петкова обясни също така, че по време на срещата на българското правителство  председателството на Съвета на ЕС, която се проведе миналата седмица еврокомисарите Мигел Ариас Канете и Марош Шефчович са информирали за намеренията за промени в газовата директива. Те предвиждат прилагане на Третия либерализационен пакет и върху трети страни и ще засяга както вече съществуващите, така и новите газопроводи, обясни министър Петкова, като допълни, че предстои обсъждане на предложенията.

Има интерес от китайската държавна енергийна компания, а и от други инвеститори  към проекта за  АЕЦ „Белене“, каза още  министърът на енергетиката, като обясни, че най-добрият начин за проверка на интереса е приватизацията на проекта.

По отношение на въглищните централи, министър Петкова обясни, че страната ни ще се бори за дерогация.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    eitiohmh;l
    Фючер енерджи е длъжник на НЕК,а кумата ще му продава ЧЕЗ!Не плаща задължения на обществотоІ
    Напиши отговор