Подводно "хвърчило" ще улавя енергията от приливите

За новата технология, разработена от шведска компания, ще бъдат вложени 2.5 млн. Долара

Нова технология за генериране на електричество от приливите и отливите разработи шведска компания, съобщава CNN. В разработката на технологията Deep green, която изобретателите сами наричат подводно хвърчило ще бъдат вложени 2.5 млн. долара.
Според компанията, която ги разработва - швейцарската Minеseto, основното предимство на новата технология е, че турбините мога да бъдат изградени на места, които не са подходящи за  функциониране на  нито една от познатите вече технологии за получаване на екоенергия. Това се дължи на възможността те да бъдат изграждани там, където скоростта на подводното течение е твърде ниска за обикновените турбини.
Технологията включва две фази за получаване на енергия. В първата фаза турбините сами увеличават скоростта на водната струя, която преминава през тях. Когато струята "удари" крилото, то се вдига от океанското легло, където е прикрепено с въже с дължина 100 м. То се контролира от кормило, откъдето ще се задвижва в желаната посока. Методът позволява увеличаване на скоростта на водата, която задвижва турбините до десет пъти в сравнение с реалната скорост на водното течение. Във втората фаза генератор превръща кинетичната енергия в електричество.
Tурбината се очаква да генерира 500 киловата електричество.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари