Повишен интерес на американските компании към България

На търговска мисия у нас са представители на над 13 големи корпорации от военнопромишлената индустрия, фармацията, минната и хранителната промишленост

Министър-председателят Бойко Борисов е представил потенциала на страната за инвестиции и индустриално сътрудничество пред ръководствата на 12 американски компании, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Фирмите са част от търговска мисия, организирана от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация от Вашингтон. Бизнес предприятията имат интерес да инвестират и да разширяват дейностите си в България в областта на селското стопанство, фармацията, технологиите и хранително-вкусовия сектор, пише в съобщението.

Пред бизнесмените премиерът е посочил и предприетите от правителството ефективни мерки за подобряване на бизнес средата, облекчаване на административната тежест и намаляване на разходите на бизнеса. Представяйки приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на следващата година, Бойко Борисов е акцентирал върху потенциала на Балканите и необходимостта от партньорства и проекти за осигуряване на свързаността и икономическото развитие на страните в региона.

Министърът на икономиката Емил Караниколов и президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт изтъкнаха в началото на среща с членове на американска търговска мисия повишения интерес на американските компании към България. Фирмите, включени в мисията, са представени на ниво изпълнителни директори и това показва големия интерес, който има към България, посочи гостът и допълни, че много от тези компании вече са направили инвестиции в България, някои правят реинвестиции, а други се "оглеждат" за възможност да направят такива. Ерик Стюарт съобщи, че утре ще има форум по въпросите на отбраната.

Двете страни изтъкнаха факта, че подобна търговска мисия не е гостувала в България от 2003 г. Делегацията е организирана от американската бизнес асоциация. Президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт отбеляза, че организацията е единствената в САЩ, която има за фокус Централна Европа.

Караниколов посочи, че САЩ са важен стратегически партньор на страната ни и държавата е сред 20 водещи външнотърговски партньори на България. Отдавам голямо значение на американските инвестиции в България, заяви министърът. За периода 1990 - 2016 г. преките американски инвестиции в България са около 10 млрд. долара и това показва, че страна ни е привлекателна инвестиционна дестинация, а българската държава е предвидим партньор, заяви министър Караниколов.

В рамките на срещата се очаква министърът да информира членовете на търговската мисия за икономическото развитие на България, насърчителните мерки за инвеститорите, развитието на индустриалните зони, както и за оперативните програми и в частност за програма "Иновации и конкурентоспособност".

Няма съмнение, че от политическа и стратегическа гледна точка отношенията между двете държави винаги са били много силни и нашата надежда и цел е да направим и търговските ни отношения толкова силни, колкото са политическите и стратегическите ни, като тази мисия е голямо начало и е в точното време - преди поемането на председателството на Съвета на ЕС от България, изтъкна президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    ДА БЕ, ДА!?
    Верно е, американците умрат да слушат лакардиите на БОКО-вци и Сие и докато не чуят всичко, няма да си тръгнат! А иначе - ще чакат от петел - яйце и от вол - теле!
    Напиши отговор