НАЧАЛО » технологии

Плановете за хибридна енергия набират скорост в Индия

fb
3E news
fb
12-07-2018 11:05:00
fb

Комбинирането на вятърна и слънчева енергия в инсталации с двойна употреба би могло да облекчи проблемите с придобиването на парцели земя и променливостта - което би повлияло на растежа на пазара на енергия от възобновяеми източници

Индийското министерство за възобновяема енергия публикува през май Програма за национална политика, в която се предвижда национална мрежа от "хибридни" електроцентрали, които обединяват както слънчевата, така и вятърната енергия - концепция, която обръща внимание на потенциалната заплаха за господството на енергийния микс на възобновяемите енергийни източници като несъответстваща продукция и недостиг на земя. Но географските предизвикателства и усложненията при проектирането предполагат, че хибридната мощност може да не е сребърният куршум /непогрешимото средство за атака и защита/, който й се вменява.

 

Секторът на възобновяемата енергия в страната през последните години е направил големи стъпки, като е нараснал към 31 март до 20,1% от енергийния микс, от 12% - пет години преди срока, според Централния орган за електроенергия. Въпреки това, ръстът на правителствената цел до 2022 г. от 175 гигавата инсталирана възобновяема мощност – от едва 36,6 GW през миналата година – се възпрепятства от проблеми като придобиването на земя.

 

Изследователи от TERI School of Advanced Studies в Делхи са изчислили, че заради настоящите тенденции в земеползването ще са необходими около 150 000 хектара земя, за да поддържат солари от 50 GW слънчева енергия и 30 GW вятърни мощности – огромно искане, като се има предвид, че две трети от населението от 1,3 милиарда души все още зависи от обработваемата земя. Държавните чиновници казват, че средно 59 месеца са необходими за придобиване на земя, а продължителните конфликти с местните общности често се превръщат в насилие.

 

Министерството на новата и възобновяемата енергия (MNRE) вижда хибридната енергия като решение. Неговата окончателна „Вятърно-слънчевата хибридна политика” /"Wind-Solar Hybrid Policy" очертава планове за мрежа от интегрирани електроцентрали в цялата страна, които могат да генерират енергия ден и нощ, както и по време на прашни бури и мусони. В средата на май президентът Рам Нат Ковинд също одобри програмата за създаване на 2.5 GW хибридни проекти на базата на изграждане на собствени средства.

 

Докато други държави като Ямайка, Австралия и Китай стартираха хибридни проекти, никой не достигна мащаба на амбициите на Индия, а други развиващи се страни ще следят внимателно работата на тези нови централи. В крайна сметка, бъдещият успех на инициативите зависи от тяхната реална способност да произвеждат стабилна, надеждна и достъпна енергия, необходима за стимулиране на френетичния растеж на Индия, независимо накъде духа вятърът.

 

Craig Guthrie ,11 June 2018, petroleum-economist.com

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

вятърна и слънчева енергия
възобновяема енергия
ВЕИ
Индия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева