Пазарът на умни електромери ще достигне 26 млрд долара през 2020 г

Към 2020 г. 72 % от европейските потребители ще ползват умни измервателни уреди (електромери) за отчитане на ползваната електроенергия. Само след още 6 години пазарът за умни електромери ще достигне 26 милиарда долара. Най-голяма полза от това може да имат мобилните оператори, които ще осигуряват устройства за достъп до мрежата.

GSM асоциацията прогнозира, че до 2026 година пазарът на интелигентни измервателни уреди за електроенергия (електромери) ще нарасне до 26 милиарда долара. Мобилните оператори ще използват специални IoT – мрежи за умните (интелигентни) устройства, като ще предоставят огромни предимства  (Интернет на нещата, или Internet of Things, съкр. IoT).

Общинските и енергийни компании ще ползват техните услуги, за да предоставят на клиентите си постоянна свързаност и достъп до данни.

Към 2020 г. умни електромери ще се появят в домовете на 72 % от европейците, а 40 % от жителите на ЕС ще инсталират интелигентни уреди за отчитане на потреблението на газ (газомери). Общо в домовете ще бъдат поставени около 200 милиона електромери и 45 умни газомери, съобщава Business Wire. http://www.businesswire.com/news/home/20171024005086/en/GSMA-Mobile-IoT-Initiative-Helping-Operators-Target

Според оценката на анализаторите от компанията Machina Research, общо в Европа ще има почти 158 млн. умни измервателни уреда. За работата им ще се използва стандартът  LPWA. Сега на пазарът са само 14 оператора, които предоставят достъп до 21 търговски IoT – мрежи, в това число към мрежи със стандарт  LTE-M и NB-IoT.

Някои компании вече експериментират с опциите, предлагани от интернет мрежите. Така например  Deutsche Telekom прилага стандартът NB-IoT за интелигентни измервателни уреди за потребление на електроенергия и управление на умните системи за осветление в няколко града в Холандия, включително Амстердам и Ротердам.  Vodafone се кани да пусне NB-IoT за уредите, изчисляващи разходите за вода, а операторът AT&T се кани за приложение на стандарта LTE-M за същите цели.

Прогнозата на  Gartner е, че след 3 години интернет технологиите ще обхванат до 95 % от електронните устройства. По данни на IDC към 2020 г. разходите за IoT в света ще достигнат 1,29 трилиона, като основни потребители на пазара ще станат производствените и енергийни компании.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари