НАЧАЛО » технологии

Пазарът за съхранение на енергия расте все по-бързо

GTM Research очаква 55 % ръст на литиево-йонните батерии за съхранение към 2022 г.

fb
3E news
fb
07-09-2018 09:12:00
fb

Въпреки че в България не личи особено, технологиите, свързани с възобновяемите енергийни източници продължават да се развиват бурно. Особен напредък напоследък се отчита при  батериите за съхранение на енергия (основно литиево-йонни, но е не само). Системата за съхранение на енергия на основата на батерии постепенно се превръща в стандартен инфраструктурен елемент от световната енергийна система.

На фона на силното развитие на ВЕИ и затварянето на остарелите традиционни електроцентрали , технологията за съхранение на енергия на основата на акумулаторни батерии дава възможност за поддържане на стабилността на мрежата и може да се използва за бързото реагиране на колебанието на чистота на мрежата.

Пазарът 

Пазарът на литиево-йонни батерии за съхранение на енергия тепърва ще се развива. Според публикувано в края на август изследване на GTM Research (Wood Mackenzie) ,  пазарът ще расте средно с 55 % годишно. Ако през 2017 г. инсталациите за съхранение на енергия са били с мощност от 2 Гвтч, то през 2022 г. очакването  пазарът да нарасне около 9 пъти – до инсталации с мощност от 18 ГВтч.

При това става въпрос само за батерии, използвани за целите на енергетиката. На пазара на автомобили обемът на продажба на литиево-йонни акумулатори е различен. Там през 2017 г. са били реализирани 112 Гвтч, а през 2022 г. се очаква трикратен ръст. Бързото развитие на производството на батерии за електромобили има и положителен ефект – според данните това е довело до  понижение в цената им.

По обем на литиево-йонни инсталации за съхранение на енергия лидер все още продължава да е САЩ, следван от Китай, Япония, Австралия и Германия.

В край на миналата година BNEF публикува вое изследване, в което  прогнозира, че общият капацитет на системите за съхранение на енергия на основата на батерии (но не само литиево-йонни) в света към 2030 г. ще нарасне до 305 Гвтч.

Европейският опит

Германия е най-добрият пример за  бързото развитие на пазара на батерии за съхранение на енергия в Европа. Всяка втора слънчева електроцентрала в страната се купува заедно с инсталация за съхранение на енергия, която дава възможност за съществено увеличение на дела на собственото потребление на слънчева електроенергия. Това е от полза и за мрежата като цяло, отбелязват наблюдателите на пазара. Според данните пазарът за инсталации за съхранение на енергия през последните две години отбелязва бум, което съответно ще доведе и до спад на цената им.  Това е по отношение на т.нар. пазар на дребно.


Като друг пример за развитие на инсталациите за съхранение на енергия, но вече на индустриално ниво може да се посочи френският енергиен гигант EDF, който  в края на юни тази година построи един от най-големите обекти за съхранение на енергия във Великобритания с мощност от 49 МВт (West Burton B project).

Системата е на основата на литиево йонни акумулатори и ще се използва за оказване на услуги за регулиране на чистотата за британския мрежови оператор National Grid.  В стратегията си френската компания предвижда да инвестира 8 млрд. евро в 10 ГВт устройства за съхранение на енергия.

Къде сме ние

Компанията AES, която оперира ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбво“ е световен лидер в съхранението на енергия за комунални услуги с над 400 MW в експлоатация или в процес на изграждане. ЕЙ И ЕС има разработено собствено решение за съхранение на енергия, наречено Advancion®, и активно го предлага на пазара, както за своите собствени проекти, така и за проекти, разработени от трети страни.


На ниво ЕСО България също прави първи стъпки. Става въпрос за  европроекта CROSSBOW, по който е бенефициент Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Проектът в интерес на операторите на преносни мрежи (ОПМ), който ще позволи споделеното използване на ресурси, за да насърчи трансграничното управление на променливи ВЕИ и инсталации за енергосъхранение, осъществявайки по-голям дял на чистата енергия и същевременно, намалявайки оперативните разходи на мрежата и подобрявайки икономическите ползи за ВЕИ и единиците за съхранение на енергия. Този проект е с европейско финансиране по линия на програмата "Хоризонт 2020" в рамките на пакта „Чиста енергия“. Общата стойност е над 21 милиона евро, от които над 17 милиона евро е безвъзмездното съфинансиране. Близо 623 хиляди евро безвъзмездно се очаква да получи ЕСО ЕАД за изпълнение на дейности в рамките на проекта. По презентация на инж.  Стефан Сулаков и инж. Николай Чавдаров, ЦДУ ЕСО).
Регулаторната база за инсталациите за съхранение на енергия в момента не е уреден в българското законодателство, но този пазар предстои да се развива. Очакването е в скоро време да бъдат предприети стъпки в тази посока.

 

съхранение на енергия
съхранене на енергия чрез батерии
литиево-йонни батерии
ВЕИ
пазар за съхранение на енергия
ТЕЦ
AES
европроекта CROSSBOW
По статията работи:

Маринела Арабаджиева