От понеделник електроуредите с нови енергийни етикети

Първоначално много малко продукти на пазара ще бъдат означени с най-високия клас А

Енергетика / Технологии
Рая Лечева
4294
article picture alt description

От понеделник ( 1 март) хладилни уреди, телевизори и електронни екрани, перални машини и комбинирани перални със сушилни, както и съдомиялни машини ще бъдат първите уреди, които ще имат нов етикет за енергийна ефективност. Търговците на тези електроуреди имат 14 дневен преходен период до 19 март да поставят новите етикети.

„+“ в етикетите отпада,

уреди с познатия ни най-висок клас А тази година няма да има

Причините са свързани с факта, че преобладаващата част от уредите на пазара вече достигнаха най-високия енергиен клас, съществуващ до момента А, А+, А++,А+++. През последната година няма по-нисък клас на пазара, обясни на пресконференция за представяне на новите енергийни етикети Искра Василева, старши експерт Дирекция „Техническа хармонизация и политика за потребителите“ в Министерство на икономиката.

Повече от 25 години енергийният етикет помага на потребителите в ЕС да избират енергийно ефективни продукти. Бързото технологично развитие на пазара обаче налага осъвременяване на етикета и отпадане на смесената скала, включваща множество плюсове „+“. С новата скала от А до G потребителите ще могат по-лесно да разграничат най-ефективните електроуреди. Заради промените през следващата година не се очаква да има продукти с енергиен клас А. Най-малко 10 години е очакваният срок, след изтичането на който повечето модели ще попаднат в клас А, уточни Искра Василева.

Реално енергийната ефективност на уредите, които ще са на пазара, остава същата. Променя се само класа т.е. буквата на енергийния етикет. Най-ефективните уреди вероятно ще попаднат в класове C, D, E на новата енергийна скала.

Какви са основните разлики между стария и новия етикет?

Етикетът запазва цялостния си дизайн, но са въведени частични подобрения, които да ориентират по-бързо и по-лесно потребителите. Вместо досегашните означения от A+++ до G, енергийната ефективност ще се обозначава според по- обща скала A-G.

Върху етикета е добавен QR код, който отвежда към единна за ЕС продуктова база данни (EPREL) с допълнителна информация за характеристиките на продуктите.

Енергийното потребление на съдомиялните машини, пералните машини и комбинираните перални със сушилня се обозначава за 100 цикъла вместо досегашните годишни стойности.

Въвеждат се някои напълно нови изборажения (пиктограми), информиращи например продължителност на еко програмите, енергийна консумация на телевизорите в HDR режим, излъчвания шум.

С покупка на електроуред от по-висок енергиен клас, освен че ще намалите екологичния си отпечатък, ще редуцирате значително и разходите си за енергия.

Може да спестите до 550 лева на година от сметките си за ток

Чрез закупуването на високоефективни уреди потребителите могат да спестят средно до 550 лева на година от сметките си за електроенергия.

Благодарение на новата схема за енергийно етикетиране на електроуредите се очаква да се постигнат общи икономии на електроенергия от 38 TWh на година, което се равнява на годишното потребление на страна като Унгария. При възможност, използвайте еко програмите на електроуредите, което ще намали потребление на ресурси, главно на вода, без да се нарушава комфортът Ви. Обърнете внимание на нивото на шумовите емисии. Увеличение с 3 dB увеличава шумовото дразнене. Избирайте уреди с размери, които отговарят на Вашите нужди. Така ще намалите значително потреблението на енергия.

Промяната на енергийните етикети ще се извършва поетапно. От 1 септември новите етикети ще обхванат светлинните източници, осветителните тела. Очаква се нови етикети за останалите продуктови групи да започне от 2022 година.

Гладкото преминаване към новите енергийни етикети и националните информационни кампании се подготвят от проекта LABEL 2020, който се финансира от програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на ЕС. Той се изпълнява от 20 организации от 16 европейски държави, включително и България. Координатор на проекта е Австрийската енергийна агенция, изпълнител за България е Черноморски изследователски енергиен център. Той се изпълнява от 2019 до 2023 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща