НАЧАЛО » технологии

От „Грийнпийс“ призоваха енергийните министри на ЕС за по-голяма подкрепа за възобновяемата енергия

fb
3E news
fb
19-04-2018 03:43:00
fb

С демонстрация пред НДК по време на неформалната среща на енергийните министри на ЕС активисти на „Грийнпийс“ настояха за ускорен и справедлив преход от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници и за осигуряване на възможности за отделните граждани, общности или малки предприятия сами да произвеждат енергията, от която се нуждаят.


Срещата на министрите е част от последния етап на преговорите с Европейския парламент и Европейската комисия за новата Директива за възобновяема енергия на ЕС.


Активистите разпънаха огромен банер с диаметър от 25 метра и форма на слънце, с послание в центъра му: „Нашето слънце. Нашата енергия. Нашето бъдеше.“ По този начин 25-те активисти от 9 европейски държави [1] предадоха посланието от хора от цяла Европа, които настояват възобновяема енергия, а не остарели и вредни технологии, основаващи се на изкопаеми горива. Техни снимки с исканията им към министрите бяха отпечатани във вътрешността на банера.


„Министрите обсъждат бъдещето на енергийната система на Европа за години напред. Искаме да им изпратим важно послание - че европейците настояват за енергийно бъдеще, захранвано от възобновяемата енергия, която те сами произвеждат“, коментира Меглена Антонова, координатор на кампания „Климат и енергия“ от „Грийнпийс“ - България .


Последните преговори между правителствата, ЕП и ЕК ще се състоят на 17. и 29. май. Един от основните въпроси, по които има разминаване в позициите е правото на отделните граждани, общности и градове сами да произвеждат енергията, от която се нуждаят. Ако сегашната позиция на министрите влезе в сила, това сериозно би ограничило потребителите. Тоест така биха могли да бъдат налагани сериозни такси или ограничения върху начините, по които хората произвеждат и споделят енергия.


Възможни са и още по-големи усложнения при хора, които не притежават използваните площи за производство на енергия площи – например покривите при наематели на жилища. Правителствата също така биха могли да натоварят потребителите със същите задължения, пред каквито са изправени големите енергийни компании, ако дори част от енергията, която произвеждат се връща в мрежата.


Друг важен момент от дискусиите е какъв ще е делът на възобновяемата енергия в енергийния микс на ЕС до 2030 г. Европейската комисия първоначално предложи минимум от 27%, но комисарите са склонни на по-амбициозната цел от 34%. Повечето правителства искат да покрият по-ниския праг, но някои по-прогресивни страни като Швеция например, подкрепят идеята за дори 35%. Европейският парламент настоява за минимум от 35%.

Доклад на CE Delft [2] от 2016 г. показва, че при подходяща подкрепа от институциите, почти половината от гражданите на ЕС биха имали възможността да сами да произвеждат енергия от възобновяеми енергийни източници до 2050 г. и по този начин да посрещнат близо половината от енергийните нужди на ЕС.

------------------------------------------


[1] България, Австрия, Хърватия, Германия, Унгария, Холандия, Полша, Румъния и Словакия
[2] CE Delft е независима изследователска и консултантска организация, специализирана в разработването на решения за проблеми на околната среда

„Грийнпийс“
ВЕИ
Подкрепа
министри на енергетиката
ЕС
новата Директива за възобновяема енергия на ЕС
По статията работи:

Галина Александрова