НАЧАЛО » технологии

Откриха първата електроцентрала, улавяща почти изцяло CO2 емисиите

Уловеният въглероден диоксид ще се използва за извличане на нефт от изтощени кладенци

fb
3E news
fb
08-10-2014 12:10:00
fb

Първата в света електроцентрала с технология за „чисти въглища”, която може да улавя изхвърляните от нея емисии от въглероден диоксид, беше официално открита в Канада. Целта на проекта на компанията SaksPower е улавяне и обработка на около един милион тона въглероден диоксид годишно, което е до 90% от емисиите от един от оборудваните енергийни блокове.

Преоборудването на блока Boundary Dam може да струва на компанията около 1,2 млрд.долара. Централата ще може да генерира около 110 МВт електроенергия. Съоръжението е снабдено със система за улавяне и съхранение, а вредният газ ще се съхранява на дълбочина от около 3,2 км под земята в слой от сол на пясъчник.

Голяма част от уловеният въглероден диоксид ще бъде транспортиран по тръбопровод  до намиращите се наблизо нефтени находища, където ще се използва за извличане на остатъци от нефт от изтощените кладенци.

SaskPower е единственият доставчик на електроенергия в провинцията. Представители на компанията се надяват, че регулиращите органи ще й позволят да увеличи цената на електроенергията с близо 15,5% през следващите три години.

централа
улавяне
CO2 емисии
Канада
По статията работи:

Георги Велев