Длъжниците към НЕК станаха 16, поне трима доставчици на ток са отстранени от пазара

В списъка отново фигурира Фючър енерджи, която се спряга за купувач на активите на ЧЕЗ в България

Дружествата с просрочени задължения към общественият доставчик на електроенергия в лицето на Националната електрическа компания (НЕК) нарастват от 13 към началото на ноември до 16 към края на месеца. Това става ясно  от публикувания пореден списък на търговците / производители на електрическа енергия с просрочени задължения към НЕК за цена „задължение към обществото“. Предишният списък със задълженията бе към дата 3 ноември. Сегашният се отнася за задължения към 24 ноември. Въпросът е изключително сериозен, тъй като касае не само финансовите потоци, формирането на дефицит в държавната компания, но като цяло и ликвидността на пазара, а и сигурността на системата особено в началото на зимата.

Сред длъжниците продължават да са трите компании, за които бе вече съобщено, че са отстранени от електроенергийния пазар – ТОШЕЛ 92 ЕООД, АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД  и КЕЙ АР ДЖИ ЕООД.

Тяхното място съответно е заето от нови три длъжника.

Продължава да има проблеми и с държавната „Марица Изток 2“, като се предполага, че плаща, но със закъснение.

В настоящия списък на НЕК ЕАД отново фигурира името на компанията „Фючър енерджи“ ЕООД, която се появи сред кандидатите, фаворити за придобиване на активите на ЧЕЗ в България (без ТЕЦ „Варна“) за която 3eNews вече писа.

В края на ноември в. „Сега“ информира, че около 15% от всички производители на ток не подават никаква информация към фонд "Сигурност на електроенергийната система", а в много други случаи подаваните справки са грешни, непълни или не се подават ежемесечно. Изданието се позовава на  проект на постановление за промени в наредбата, по която фондът работи. С промените ще бъде определян точният размер на дължимите 5-процентни вноски на производителите на електрическа енергия, пише в мотивите на наредбата.

Проблемът с постоянните длъжници, които през последните месеци значително увеличават броя си е, че неплащането навреме на дължимите вноски на фонда неизрядните компании фактически деформират пазара, тъй като поставят в неравностойно положение останалите енергийни дружества - търговци/производители на ток, които навреме и редовно плащат задълженията си към НЕК. По мнението на експерти от бранша, само публикуването на имената им в "списъка на срама" на НЕК очевидно не е достатъчно като мярка за дисциплинирането на тези компании. Необходим е освен контрол и сериозни санкции за нарушителите на финансовата дисциплина, коментират експертите.

Ето и поредния списък на НЕК за длъжниците:

ТОШЕЛ 92 ЕООД - отстранени от електроенергийния пазар

АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД - отстранени от електроенергийния пазар

АРКАДИЯ СЪРВИС АД;

ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД;

ДИКС 2001-ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД

ДЖИ ВИ АЙ ООД

ЕЛ ЕКС КОРПОРЕЙШЪН АД;

ЕНЕКОД АД;

ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД;

ЕНЕРДЖИ СЪПЛАЙ ЕООД;

ЕСКО СЪРВИСИС ООД;

КЕЙ АР ДЖИ ЕООД - отстранени от електроенергийния пазар

МОСТ ЕНЕРДЖИ АД;

САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД;

ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД

ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари