НАЧАЛО » технологии

НАСА изстреля успешно изследователския спътник за борба с СО2

Стартът на мисията бе отложен с около 24 часа заради неизправност в ракетата-носител

fb
3E news
fb
02-07-2014 04:32:00
fb

Макар и с ден закъснение, НАСА успешно изведе в орбита сателита OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2 - "Орбитална въглеродна обсерватория-2"). Това е първият спътник, чиято задача ще е да мери нивата на въглеродните емисии в земната атмосфера и да изучава процеса на тяхното зараждане и натрупване.

Стартът трябваше да се състои на 1-и юли в 2.56 часа калифорнийско време, но бе отложен в последната минута заради проблем с водната система на ракетата-носител. Преди няколко години имаше друг опит да бъде пуснат аналогичен спътник, но той завърши с неуспех. В този момент обаче наследникът му ОСО-2 е вече в орбита, след като бе изстрелян успешно в началото на стартовия 30-секунден прозорец. За това се погрижи ракета-носител "Делта-2" от базата на Военно въздушните сили на САЩ "Ванденберг" в Калифорния, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От 705 км височина (почти полярна орбита) спътникът в продължение на две години ще наблюдава различни райони над сушата и океаните. Мисията има за цел да помогне в борбата с глобалното затопляне, основен причинител на което са именно СО2 газовете.

НАСА
глобално затопляне
въглеродни емисии
научен спътник
успешно изстрелване
спътник OCO-2
По статията работи: