НАЧАЛО » технологии

Най-голямото състезание за финансиране и разрастване на стартъпи в енергийния сектор приема кандидатури от български компании

Инвестициите могат да достигнат до 150 000 евро за всеки селектиран проект

fb
3E news
fb
29-06-2017 11:33:00
fb

Намаляване на цените за отопление на сградите, благодарение на слънчевата енергия, термопомпа и патнетован топлообменник, или проект, който ни позволява да намалим разхода на енергия чрез охлаждащи устройства. Звучи иновативно? Това са само част от наградените проекти от миналогодишното издание на състезанието PowerUp! от InnoEnergy*.

От днес започват да се приемат предложения за третото издание на най-голямото състезание, създадено за стартъпи, работещи в сектора на устойчивата енергия в 23 държави в Централна и Източна Европа, в Балтийските страни и части от Средиземноморието. Желаещите да се включат в надпреварата, могат да подадат своите идеи до 11 септември 2017 на powerup.innoenergy.com. Това се казва в съобщение на организацията до медиите.

 

Състезанието създава огромна възможност за иноваторите от Централна и Източна Европа за изпълнението и разработването на техните проекти и за това да станат част от глобалния пазар.Миналата година две български фирми се явиха на Европейските финали във Варшава. Eдната е производител на ултра леки джирокоптери с хибриден двигател, а другата развива проект за производство на енергия от хидро сулфид, който може да бъде добит от дълбочините на Черно море.Двете компании представиха отлично развитието на устойчивата енергия в България и тазгодишното издание на конкурса очаква нови иновативни проекти.

Състезанието PowerUp! е платформа за представяне на идеи, които иначе биха могли да останат незабелязани. То допринася за развитието на иновациите в сектора на устойчивата енергия в Централна и Източна Европа. Печелившите технологии и останалите идеи, които е възможно да бъдат внедрени, ще помогнат на Европа в опазването на околната среда и също така, след комерсиализация, могат да окажат глобално въздействие с помощта на InnoEnergy, заяви Джейкъб Милър, изпълнителен директор на InnoEnergy Poland Plus, организатор на конкурса.

PowerUp! създава множество възможности и отваря редица врати. Този факт може да бъде потвърден от миналогодишните победители PolarSol от Естония, PleioneEnergy от Гърция, GreenerGizer от Унгарияи Bin-E от Полша.

Победителите от тазгодишното издание на конкурса ще спечелят парични награди, както и достъп до престижния KIC InnoEnergy Highway® Аccelerator, превръщайки идеите и проектите си в реалност. Състезанието предоставя на младите предприемачи достъп до знание и огромна подкрепа в областта на разработването и защитаването на продукт, навлизане на пазара, тийм билдинг или достъп до финансиране. Също така осигурява постоянен достъп до 150 от най-големите партньори, работещи в енергийната индустрия, което улеснява бързия достъп до глобалния пазар.

Това е уникален формат, който не само предоставя възможност за развитие на бизнеса, но и осигурява контакт с ключови партньори и клиенти. За силно регулиран сектор, какъвто е този с енергиите, това е изключително важна предпоставка за успешното валидиране на бизнес модела не само на национално, но и на международно ниво,” заяви Марияна Хамънова, управител на Клийнтех България, координатор и организатор на PowerUp! за България.

Големият финал в Будапеща и 15-те регионални финали ще бъдат предшествани от интензивни работилници (workshops). Отборите ще имат възможността да работят върху детайлите на своите проекти и да ги представят на експерти и инвеститори. Подобни срещи са единствен по рода си шанс за създаване на бизнес контакти, привличане на медийно внимание, допринасяйки за изграждането на твърда позиция на пазара на устойчивата енергия в този регион на Европа.

Нашата главна цел е да подкрепим иновациите в енергийния сектор. Ние осигуряваме такава подкрепа на всяко ниво на развитие – започвайки с идеята за доставянето на крайния продукт до потребителите. Благодарение на нашата партньорска мрежа, създаваме връзки в цяла Европа, свързвайки завършили студенти с работодатели, иноватори с индустрията и изследователи с комапнии“, разясни Джейкъб Милър.

Състезанието се разраства значително, като всяка година се включват нови държави. InnoEnergy кани стартъпи и предприемачи от 23 страни в Централна и Източна Европа да вземат участие в третото издание на PowerUp! 2017 (България, Албания, Хърватия, Армения, Босна и Херцеговина, Чехия, Естония, Македония, Гърция, Грузия, Унгария, Молдова, Черна Гора, Латвия, Сърбия, Литва, Турция, Украйна, Полша, Кипър, Словакия, Словения и Румъния). За да участвате в състезанието, трябва да представитепроект, отнасящ се към устойчивата енергия, да създадете отбор, да имате прототип и да попълните бланката на сайта на състезанието.

Кандидатури ще бъдат приемани от 19 юни 2017 до 11 септември 2017. За да участвате в състезанието, моля попълнете бланката на www.powerup.innoenergy.com

--

* През 2015 и 2016, състезанието бе организирано под името KICkOff by Inno Energy. Чувствайте се свободни да ни последвате в социалните медии: Facebook и Twitter, и да гледате обобщението на Големият финал през 2016.

 

За InnoEnergy

InnoEnergy е европейски иновативен двигател за устойчива енергия. В InnoEnergy подкрепят и инвестират в иновациите на всеки етап – от класната стая до потребителите.

 

 

 

 

 

 

 

 

състезание PowerUp
иновации в енергетиката
ВЕИ
InnoEnergy
По статията работи:

Маринела Арабаджиева