НАЧАЛО » технологии

Най-големият в света „слънчев” мост построиха в Лондон

fb
3E news
fb
04-02-2014 04:17:00
fb

Завърши строителството на най-големия „слънчев” мост в Лондон на станцията Блекфрайърс. Компанията Solarcentury и лондонската железопътна мрежа построиха 4400 фотоволтаични слънчеви панели на моста. Енергията, получавана от слънчевите батерии ще осигурява половината от необходимата за функционирането на ж.п.системата, съобщава ruenergy.

Слънчевият мост през Темза ще служи за транспортиране на хиляди пътници всеки ден от Южен Лондон към една от най-оживените станции в града. Там вече се използва екологичен влак, а „слънчевият мост” ще направи общественият транспорт още по-зелен. По предварителни сметки слънчевите модули ще намалят рязко изхвърлянето на  въглеводородни емисии – с около 511 тона годишно.

Мостът е нагледен пример за ефективно използване на възобновяемите източници на енергия. Той ще е и символ на устойчивото развитие на Лондон. Фотоволтаичните модули може да се видят от двете страни на реката, те привличат туристи, а местните  жители се замислят за ползите от възоновяемата енергия.

фотоволтаици
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева