НАЧАЛО » технологии

Мощностите от слънчева енергия през 2020 г. ще нараснат до 446 Гвт

fb
3E news
fb
27-02-2015 05:10:00
fb

 

Общият ръст на мощностите за производство на електроенергия от слънчеви централи ще нарасне до 446 Гвт към 2020 г. Това прогнозират от Frost & Sullivan, уточнявайки, че най-голям ръст се очаква да отбележат Китай, Индия и Северна Америка.

 

В анализа „Годишна прогноза за глобалния пазар на енергия“ на Frost & Sullivan се казва, че инвестициите във възобновяема енергия ще останат на високо ниво, а петролът няма да си върне първото място сред горивата използвани за производство на енергия, дори и при настоящият спад на цените. Сега петролът осигурява 5% от глобалното производство на енергия, като в много страни този показател спада до 1%. Петролът освен това вече не се използва за производство на електроенергия.

 

От Frost & Sullivan смятат, че традиционната енергетика ще доминира в глобалната структура на установените мощности. Инвестициите в газ и ВЕИ ще растат по-бързо, отколкото в енергетиката на въглища, както и в атомния сектор.

 

Според анализа, морските ветропаркове още дълго няма да да могат да се откупуват – инвестициите в тях са за сметка на дотации. Помощта за ВЕИ обаче има все по-малка роля, особено за търговските системи от фотоволтаици в Северна Америка, отбелязват експертите.

 

Ниските цени на газа може да се отразят негативно върху изграждането на газови централи за производство на електроенергия в Европа. От Frost & Sullivan не виждат дългосрочно бъдеще и за шистовия газ, като смятат, че при настоящите ниски цени на петрола ще има здържане на дейностите по проучване и раработка на нови находища.

 

ВЕИ
слънчева енергия
фотоволтаици
шистов газ
петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева