Международен соларен алианс ще осигури 1 трилион долара за 1000 GW PV до 2030 г.

Източник: БГНЕС

International Solar Alliance (ISA) беше основан в Ню Делхи през уикенда с участието на индийския премиер Нарендра Моди и френския президент Емануел Макрон.  По време на церемонията редица банки за развитие подписаха споразумения за партньорство, съобщава pv-tech.org.

"ISA има за цел да улесни разполагането на над 1000 GW слънчева енергия и мобилизирането на повече от 1 000 млрд. долара за слънчева енергия до 2030 г.", заяви индийски министър на енергетиката Р.К. Сингх и добави, че ISA има потенциал да окаже огромно въздействие върху бъдещето на планетата, утвръждавайки възобновяемата енергия като жизнеспособна алтернатива.

По време на церемонията за основаването най-големите световни банки за развитие подкрепиха инициативата. Индийското правителство съобщи, че ISA е подписала декларации за финансово партньорство с African Development Bank (AfDB), the Asian Development Bank (ADB), the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), the Green climate fund (GCF) и New Development Bank (NDB).

Междувременно Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) подписаха отделни декларации за съвместно партньорство с ISA.

Междувременно през последните месеци ISA вече е подписала партньорства със Световната банка, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

ISA ще подкрепя различни PV инициативи подобно на "ADB’s New Deal on Energy for Africa", която има за цел да постигне универсален достъп до енергия в Африка до 2025 г. По подобен начин инициативата "AfDB’s transformative ‘Desert to Power’ " предвижда в африканските райони Сахел и Сахара генериране на 10 GW слънчева енергия и предоставяне на чиста енергия на 90 милиона души. За тези проекти ISA ще помогне за мобилизиране на концесионно финансиране.

ADB ще осигури 3 милиарда долара годишно до 2020 г. за чиста енергия, включително проекти за слънчева енергия в развиващите се страни членки. ISA и ADB се присъединиха към инициативата за популяризиране на слънчевата енергия в Азия и Тихия океан, включително изграждане на слънчеви ферми, мини-мрежи със слънчева енергия и предавателни системи, предназначени за интегриране на слънчевата енергия в мрежите.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари