Масачузетският технологичен институт и ENI ще създават термоядрена електроцентрала

Масачузетският технологичен институт (MIT) и частната компания Commonwealth Fusion Systems (CFS) с подкрепата на италианската енергийна компания Eni съобщиха за съвместен проект, който има за цел бързото популяризиране за търговски цели на термоядрения синтез.

Проектът предвижда създаване на компактно устройство за термоядрен синтез с мощност от 100 мегавата, което трябва да стане пълномащабен прототип на термоядрена електроцентрала.

Проектът е започнат от учени от Центъра за плазма и синтез (PSFC) на Масачузетския технологичен институт, като целта е в рамките на три години да се разработят суперпроводими електромагнити от нов материал – а именно стоманена лента, покрита с оксиди на итрий, барий и мед. Използването на този материал драстично намалява цената, времевата рамка и организацията, необходима за изграждането на устройство за термоядрен синтез.

След като бъдат готови свръхпроводимите магнити, компаниите обещават да построят „компактно и мощно“ 100-мегаватово устройство, наречено SPARC. То ще произвежда топлина, а не електроенергия, и ще бъде демонстрация за евентуалното изграждане на термоядрена централа с мощност 200 мегавата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари